Áttelelő hagymafajták

Az áttelelő hagymafajták létjogosultsága főleg tavasz végén, nyár elején nő meg igazán, hiszen ekkor már kifogyunk az előző évi termésből a friss pedig még földben van. Erre az időszakra lehet megoldás az áttelelő hagyma.

Persze áttelelő vöröshagyma vetése esetén is fokozottan kell figyelni néhány dologra:

A vöröshagyma magjának elvetési ideje az egyik nagyon fontos pont hiszen, ha túl korán kerülnek a magok a földbe, akkor a növények ősszel túlfejlődnek, tavasszal magszárba mennek, így maximum zöldhagymaként lesz fogyasztható. Késői vetés esetén a növények nem fejlődnek ki eléggé télre, sok egyed fog elpusztulni a tél folyamán.

Az áttelelő hagymafajták ideális vetési ideje: 

  • augusztus 15-30 között,
  • korai és középérésű fajták esetén augusztus 15-20 között,
  • kései érésű fajták esetén augusztus 20-30 között.

A termőhely megválasztása

Gyakorlatilag elmondható, hogy az áttelelő vöröshagyma tápanyagigénye megegyezik a tavaszi vetésű vöröshagymáéval, annyi különbséggel, hogy nitrogénből többet igényel az áttelelő vöröshagyma.

A nitrogént 3 részletben kell kijuttatni a területre:

  • 40-45 százalékot ősszel,
  • 20-30 százalékot tél végén, februárban,
  • a maradékot pedig a fejképződés idején, áprilisban.

Áttelelő hagymafajták gondozása

A vetést követően azonnal meg kell kezdeni az öntözést a mielőbbi csírázás érdekében. Ősszel az öntözést csapadékmennyiségtől függően folytatni is kell, tavasszal viszont csak csapadékhiány esetén kell mesterséges vízpótlást alkalmazni. Öntözés nélkül azonban nem fogunk tudni eredményesen hagymát termeszteni.


A gyomirtást már a talajelőkészítés során meg kell kezdeni. A később kelő gyomokat ugyanazokkal a gyomirtókkal lehet irtani, amik a tavaszi vetésű hagyma esetén is használatosak.

Betakarítása, szedése

Az áttelelő vöröshagyma betakarítási ideje a felhasználástól függ:

  • zöldhagymaként már április elején fogyasztható,
  • főzőhagymaként májusban már be lehet takarítani a termést,

de alapvetően május végétől június végéig tart az áttelelő vöröshagyma szárdőlése, ekkor lehet betakarítani a hagymafejeket. Az újhagyma tárolása hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen lehetséges. A leszedést követően 1 hétig eltartható. A főzőhagyma tárolása friss szedés esetén szintén történhet hűtőszekrényben, de a szárított vöröshagymát száraz, szellős helyen kell tárolni és semmi esetre sem a hűtőszekrényben. Ott tárolva ugyanis veszít értékes ízanyagából, akárcsak a paradicsom.

https://www.nosalty.hu/mithogyan/t/hagyma-tarolasa-hogyan-erdemes/820

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom