Bunkós hagyma

A bunkós hagyma egyike a leggyakrabban termesztett díszhagyma fajoknak. Gyönyörű lila, telt virágaival a kertek ékessége. Ez a hagymás évelő növény a tavasszal hosszú, vékony, üreges, szürkészöld színű leveleket nevel, melyek sásszerűen hajlanak vissza a földre. Későn virágzik júniustól akár augusztus közepéig is hozza gömbös, különböző színű virágait. Melyek lehetnek sötétbíbor, rózsaszín, vagy fehér színűek is. Virágai nem illatosak, de a levelei és a szára jellegzetes hagymás illatot áraszt dörzsölésre.

Ugyan minden része ehető a bunkós hagymának is, elsősorban mégis dísznövényként ültetik. Megfelelő körülmények között fejlődve elérheti akár a 80 cm-es magasságot is. Kevésbé ideális talaj és fényviszonyok között fele ekkora méretűre növekszik. Főleg nagyobb csoportokba ültetve mutat jól, akár sziklakertben, akár ágyásszegélyként. Vágott és szárazvirágnak felhasználva is ideális. A természetben előforduló bunkós hagyma védettséget élvez, ezért azt leszakítani, vagy gyökerestől eltávolítani szigorúan tilos!

Bunkós hagyma gondozása

A bunkós hagyma buroklevelei fehér vagy barna színűek, a hagyma tojásdad, sarjhagymákkal körülvett. A levelek 1-7 mm szélesek, -30 cm hosszúak, a szárnál jóval rövidebbek, félig hengeresek. A virágzatot takaró buroklevél 2 tagú, hártyás, röviden kihegyezett. A virágzat 3 cm átmérőjű, gömbös, tömött, benne sarjhagymácskák nincsenek. A virágok kocsánya háromszor olyan hosszú, mint a virág. A lepellevelek 4-5 mm hosszúak, tojásdadok vagy hosszúkásak, tompák, sötétpirosak, zöldes vagy sárgás élűek. A porzók a lepelből kiállnak. Termése 4 mm átmérőjű tok.

Termékeny, tápanyagdús, jó víz elvezetésű talajban fejlődik a legjobban. Kötött talaj esetén, érdemes fellazítani és homok, valamint kavicszúzalék hozzáadásával.

Vízigényes növény, a növekedése idején és a száraz időszakokban mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő vízellátásáról.

Szaporítása magvetéssel, vagy a hagymái szétosztásával történhet. A magvetés ideje ősszel történik. Hagymáit 7-12 cm mélyre ajánlott ültetni a földbe a hagyma méreteitől függően.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/allium_sphaerocephalon_bunkos_hagyma

Címlap kép: Virágos hagyma (forrás: https://citygreen.hu/bunkos-hagyma-allium-sphaerocephalon-gondozasa)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom