Csokros hagyma

A csokros hagyma hazánkban egyelőre kevéssé ismert hagymaféle, mely főleg Ázsiában ismert és fogyasztott hagymafaj. Nevét onnan kapta, hogy főhagymája a tenyészidő alatt több fiókhagymát hoz, melyek kevésbé csípősek, igen kellemes ízűek. A hagyma húsa lilás- vagy zöldesfehér, nagyon kellemes ízű, nem csípős. Nyersen magában fogyasztva vagy salátaként kedvelt. Jól tárolható, így télen is folyamatosan fogyaszthatjuk. Rendkívül jól, hosszú ideig tárolhatók.

Csokros hagyma jellemzői

Nálunk ritkábban használt hagymafaj, amely dughagymaként úgy ültethető, mint a közönséges vöröshagyma. Nevét onnan kapta, hogy egy tenyészidő alatt is több fiókhagymát hoz, tehát egy nagyon jól sarjadó növény. E hagyma húsa lilás fehér vagy zöldes fehér, nagyon kellemes ízű, nem csípős. Hagymája közepesen kemény, a tárolást sokkal jobban bírja, mint a legtöbb vöröshagyma.

Szaporítása egyszerű, hiszen a bőségesen hozott sarjhagymáit 25-30 cm sortávolságra és 5-10 cm távolságra duggassuk el kora tavasszal. Általában hideg- és szárazságtűrők. Ápolási munkái megegyeznek a vöröshagymáéval. Egy csokorban 2-10, leggyakrabban 3-5 hagyma terem. Június végén – július elején már betakarítható. Előnye, hogy nagyon jól tárolható, a tél folyamán tárolási veszteség alig van, s így a következő szezonig folyamatosan fogyasztható.

Csokros hagyma felhasználása

A csokros hagyma is, akárcsak a vöröshagyma fajták jellegzetes Ízű, mely sok magyaros étel alapvető hozzávalója. Ezen kívül saláták, vagy kenyérlángosok, egyéb magyaros ételek kiegészítői is. A lilahagyma a hagyományos zsíros kenyerek nélkülözhetetlen feltétje is. A hagyma hatása igazán jótékonyan hat a szervezetre, akár vörös-, akár lila, vagy csokros hagymáról van szó. Kedvező hatásuk már a népi gyógyászatban is ismert volt, amit használtak és alkalmaztak a különböző megbetegedések esetén. Jó részük baktériumölő hatású: ezért étkezési, fűszer és gyógynövények is egyben, így nemcsak a konyhában nélkülözhetetlen növény.

Tipp: A hagyma tárolására nem a hűtőszekrény a legmegfelelőbb (akárcsak a paradicsom esetében), mivel árt az ízének. Célszerű jól szellőző, hűvösebb, de nem nyirkos helyen tárolni. A kertben termett hagyma megfelelő módja a kosarakban vagy rekeszekben történő tárolás is. Gyakorlatilag bármilyen nyitott tárolóedény megfelel mindaddig, amíg a helyiség, ahol a hagymát tartjuk, kellően szellős és száraz levegőjű.

https://www.yara.hu/tapanyagellatas/hagymafelek/hagyma-fajtak/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom