Dughagyma

A vöröshagyma napjainkra a világ fontos, nélkülözhetetlen élelmiszernövényévé vált, melynek termesztése dughagyma vagy magvetés segítségével is történhet. A hagyma az egész világos ismert és termesztett növény. A burgonya és a paradicsom után napjainkra már a harmadik legnagyobb felületen termesztett zöldségféle. A hazai hagyma fogyasztás évek óta változatlan nagyjából 7-8 kg/év/fő.

A növény térnyerése elsősorban az utóbbi években ismeretessé vált tápláló és gyógyító hatásának köszönhető, igazi funkcionális élelmiszer. Kevés kalóriát és számos értékes vegyületet, mint pl. vitaminokat, ásványi sókat és antioxidánsokat tartalmaz. A vöröshagymában található quercetin nevű antioxidáns segít megelőzni az elhízást, a súlyfölösleg kialakulását. Különböző kénvegyületekben is gazdag, amelyek markáns méregtelenítő hatásúak. A hagyma rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

A hagyma termesztési módjai az alábbiak lehetnek:

  • közvetlen magvetéssel
  • egy tenyészidőszak alatt felnevelt kisméretű hagyma(dughagyma) következő évi kiültetésével
  • 4-6 hét alatt felnevelt palánták kiültetésével

A leggyakrabban a magvetést alkalmazzák. Ez az eljárás felel meg legjobban a kétéves vöröshagyma természetes igényeinek is.

Azokon a területeken, ahol azonban kevés a csapadék és öntözésre sincs lehetőség, az első évben a szaporítóanyagot, a dughagymákat állítják elő. Ezt követően a második évben történő kiültetésével végzik az állomány beállítást. Ebben az esetben a termesztés kétéves folyamattá válik, mert csak kétévi csapadék képes biztosítani növény fejlődéséhez szükséges víz igényét. Ez a dughagymás termesztési módszer a makói vöröshagyma termesztés kapcsán alakult ki, az ottani tájegység szárazságához alkalmazkodva.   

Dughagyma ültetése

A magvetés a dughagyma-előállításban akkor kezdhető, amikor a talaj a gyors és egyenletes keléshez szükséges hőmérsékletet eléri. Ez körülményeink között a március közepe és az április eleje közötti időszak. A dughagymák július végére, augusztus elejére beérnek. Ennek látható jele a levelek megdőlése, majd elszáradása, és a dughagymákon a színes külső buroklevelek kialakulása.

Piklesz hagyma

A betakarítás teljes érésben történik. A dughagymát osztályozzák is a 23-26 mm közötti méretű a piklesz. A dughagymákat különböző időpontokban hőkezelik.  A már hőkezelt dughagymát a kiültetésig 0 °C körüli, vagy 18 °C feletti hőmérsékleten tartják.

A hőkezelt dughagymákat március végén, április elején kell kiültetni az előzőleg felásott, előkészített talajba. Még a kiültetés előtt érdemes a gumókat 1 napra lanyos vízbe áztatni, hogy megszívják magukat. Ezáltal nem a földből veszik fel a nedvességet, ami miatt az alakjuk módosul és fölfelé torlódnak a talajban.

A kiültetés 25-30 cm sortávolságra és a dughagyma méretétől függő tőtávolságra történik (6-8cm), 2-3 cm mélyere. Érdemes ültetőfát használni, amivel nemcsak a lyukat alakíthatjuk ki, de a hagyma mellé szúrva az öntözővíznek is helyet hagyunk.

A dughagymáról szaporított vöröshagyma növekedése, fejlődése igen gyors. A tenyészidő elején a 20 °C körüli, később a 25-30 °C hőmérséklet ideális a számára. Az előbbi a lomb és gyökérnövekedést, az utóbbi a hagymatest kifejlődését és beérését segíti. 

Majd ahogy a növények fejlődésnek indulnak, szükséges lesz a rendszeres öntözésükre és ritkításra is. Érdemes a gyommentesítésről és a talaj fellazításáról is gondoskodni. Ez utóbbiak esetén is nagy segítség a mulcsozás.

Dughagyma eladása, ára

Dughagymát készen is lehet venni a vetőmagboltokban, illetve a gazdaboltokban. De magunk is termeszthetünk.

Dughagyma ültetése Goldperger Andrással:

http://www.szentesimag.hu/hagymafelek-hagyomanyos-fajtak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom