Fehér hagyma

A fehér hagyma édes ízű, kifejezetten salátába való hagymafajta. Nálunk korábban viszonylag ritkán lehetett kapni, de ma már egyre több zöldségesnél fellelhető. Érdemes kipróbálni, mert ez a fajta hagyma kevésbé csíp, édesebb, mint a közismert vörös- vagy lilahagyma. Ráadásul az igazi görög salátába ez az enyhe hagyma való.

Itthon főleg a gyors éttermekben találkozhatunk vele, mivel szívesen használják a hamburgerekben. Ennek a hagymának is hasonlóak az egészségügyi hatásai, mint a vörös- vagy lilahagyma esetén. Vagyis antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes vegyületeket tartalmaz, csak kisebb koncentrációban, mint a csípősebb fajtájúak. Ugyanis minél csípősebb a hagyma, annál magasabb az antioxidáns tartalma.

Fajtatípusok

A vöröshagymafajtákat általában

 • a hagymatestet fedő külső buroklevél színe,
 • termeszthetőségük
 • és felhasználhatóságuk alapján csoportosítják.

A külső buroklevél színe lehet

 • sárgásbarna,
 • lila,
 • fehér.

Legnagyobb tömegben a jellegzetes főző típusnak minősülő, sárgásbarna külső buroklevelű fajtákat termesztik. Ebben a csoportban találhatók a markáns, csípős ízű fűszerező fajták, de találhatók enyhe, édeskés ízűek is. Jól tárolhatók, egész évben rendelkezésre állnak.

A lila külső levelű fajtákban cyanidin nevű antocián található, amely főzés közben gyakran elbomlik. Emiatt kevésbé csípősek, enyhe, édeskés ízűek. Főleg nyers saláták készítésére és friss fogyasztásra valók. Megfelelő körülmények mellett 3-4 hónapig tárolhatók.

A fehér buroklevelű fajták kevésbé ismertek, napjainkban talán már jobban találkozhatunk velük a piacos standjaink, mint akár csak néhány évvel ezelőtt. Aromaanyagaik markánsak, csípősségben alig maradnak el a sárgásbarna buroklevelű fűszerező fajtáktól.

Fehér hagyma fajták

 • Fertődi ezüstfehér
  Ez a fajta gyöngyhagymaként is termeszthető. Ehhez sűrűn kell vetni, így 10-30 mm-es gömb alakú, fehér héjú hagymák termeszthetők. Tenyész ideje közepes, íze enyhén csípős, kellemesen édeskés. A gyöngyhagyma termesztéséhez apró morzsás, jó szerkezetű, sík felszínű, gyommentes talaj szükséges. Kiemelkedően fontos, hogy a magok 4–5 cm mélyre kerüljenek, mert a talaj felszínére kerülő hagyma megzöldülhet. Növényvédelme megelőző jellegű, elsősorban hagymalégy és hagymaperonoszpóra ellen irányul. Rövid ideig tárolható. Zöld-, főző-, és csemegehagymaként elsősorban friss fogyasztásra ajánlott. 
 • Makói fehér
  A hagyma alakja gömb, a héjszíne fehér, héjszilárdsága kitűnő, magas a szárazanyag-tartalma, jól tárolható, dughagymáról termeszthető fajta. Termesztése háztartási- és konzervipari feldolgozásra is alkalmas. Jól tárolható. Sűrűn vetve ebből is gyöngyhagymát kapunk.
 • Gyöngyhagyma
  A gyöngyhagymát elsősorban kerti növényként termesztik Németországban és Hollandiában. Olyan, mintha apró póréhagyma lenne, de a gyöngyhagyma apró, gömbölyű, fehér fejű hagymacsomókat képez.

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1190716

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom