Hagyma egészséges

Sokan tudják, hogy a hagyma egészséges, hiszen már évezredek óta ismert jótékony hatása. Nemcsak a konyha egyik fő alap fűszere, de már a népi gyógyászat egyik fő kelléke is volt és maradt azóta is. Jótékony hatását alkalmazták és használták már az ókori egyiptomiak, héberek és rómaiak is. A középkorban még a pestis ellen is bevetették.

Hatásosnak bizonyult a későbbi évszázadokban is olyannyira, hogy mind a mai napig az egyik legfontosabb növényünk a népi gyógyászatban.  De nem csak ott, hiszen a konyhában is az egyik legnépszerűbb növény, mely számos étel fő alapanyaga. A magyaros konyha egyébként is nagyon szereti, és használja, a paradicsom és a paprika mellett. Nem véletlenül szerepel a hungarikumok listáján a makói vöröshagyma is.  Bár eredendően a hagyma – mely a liliomfélék családjába tartozó növény – a Közel és Távol-Keletről ered. Onnan terjedt el az egész világon, hazánkban is.

Hagyma egészséges

A hagyma – az összes hagyma fajtát ide érteve – egy rendkívül egészséges fűszernövény. Megtalálható benne számos vitamin és a szervezet számára szükséges ásványi anyag valamint illóolaj, melyek együttes hatása érvényesül igazán. Az alábbi vitaminok: A-, B-, C-vitamin, cukrok és ásványi anyagok vannak az összetevői között. Ezek az ásványi anyagok többek között: nátrium, kálium, foszfor, kalcium, vas, kén, jód, szilícium, illetve a szerves savak, illóolajok és antibakteriális anyagok.

Főleg a baktériumölő- illetve a fertőtlenítő hatásáról ismert. Ezen kívül továbbá segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának megakadályozásában is jelentős szerepet játszik. Segítséget jelent a csökkent vizeletkiválasztásnál, valamint a víz visszatartási problémák esetén is. De a bélrenyheség, bélproblémák, epekövek ellen is hatásos gyógyír. Azonban főleg a megfázás, influenza, hörghurut, gégegyulladás esetén alkalmazott leginkább a népi gyógyászatban.

Minden hagymaféle segítség a rák elleni küzdelemben, de a mértékét tekintve nem egyformán. Ugyanis a lilahagymában található antocianin növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban. Ezért érdemes a lilahagyma fogyasztását előtérbe helyezni és főzéskor is nagyobb mennyiségben használni. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom