Hagyma fajták

A hagyma fajták rendkívül széles skálát ölelnek fel, és egytől egyig rendkívül egészségesek. A hagyma már évezredek óta ismert és használt fűszer-és gyógynövény. Nélküle számtalan étel egyszerűen elképzelhetetlen lenne. A magyaros konyha egyik alapvető növénye, akárcsak a paradicsom és a paprika. Nem véletlenül szerepel a hungarikumok listáján a makói vöröshagyma is.  Bár eredendően a hagyma – mely a liliomfélék családjába tartozó növény – a Közel és Távol-Keletről ered, de az egész világon ismert és elterjedt, így hazánkban is.

Hagyma fajták csoportosítása

A vöröshagymafajtákat általában a hagymatestet fedő külső buroklevél színe, termeszthetőségük és felhasználhatóságuk alapján csoportosítják.

A külső buroklevél színe lehet:

  • sárgásbarna,
  • lila,
  • fehér.

Legismertebb hagyma fajták:

Vöröshagyma

A vöröshagyma a legismertebb és legnépszerűbb hagymafajta hazánkban. Nevét bronzos­vörös burokleveleiről kapta, amelyek szép színűre festik akár a húslevest, akár a húsvéti tojást. A hagyma hatása a szervezetre rendkívül jótékony számos betegség megelőzésében nagy szerepet játszik rendszeres fogyasztása.

Lilahagyma

A lilahagyma szintén az egyik legnépszerűbb fajta, főleg a hagyományos zsíros kenyerek elképzelhetetlenek nélküle. A lilahagyma egészséges mivolta nem ismeretlen számunkra, de azt talán kevesen tudják, hogy ez az egyik legegészségesebb hagymafajta az összes között.

Fokhagyma

A fokhagyma rendkívül intenzív ízű, és nagyon egészséges hagyma, de az érzékenyebb gyomrúak csak óvatosan (vagy sülve, párolva) fogyasszák. Erős baktériumölő hatással rendelkezik. Levesek, halételek, pácok nélkülözhetetlen ízesítője. Nyersen, szárítva, por és krém formában is hozzájuthatunk.

A kevésbé ismertek, használtak

Mogyoróhagyma

Vagy más néven salotta hagyma édesebb és kevésbé csípős, mint a vörös-, vagy lilahagyma. Kevésbé ismert hagymafajta, mely elsősorban salátákhoz, mártogatósokhoz, pástétomokhoz, krémekhez, vagy ragukhoz tökéletes választás. 

Metélőhagyma

A metélőhagyma az újhagyma mellett a tavaszi zöldségek egyik előhírnöke. Ez az évelő hagyma elsősorban a főtt ételek vagy egyéb fogások utólagos ízesítésére szolgál. A snidlinget főzni nem szabad, mert elveszti az ízét. Csak közvetlenül a tálalás előtt ajánlott az ételekhez adni. Ha nem tépjük, hanem – minél közelebb a földjéhez – ollóval vágjuk le, akkor tovább él.  

Sonkahagyma

Gyakran keverik össze a mogyoróhagymával, pedig ennek a teste hosszúkás, hengeres, íze nagyon kellemes, nem csípős, épp ezért salátákba, illetve mártásokba jobb választás, mint a lilahagyma, ám sokan főzéshez is ezt a fajtát használják, mert pikánsabb ízt ad az ételnek.

Gyöngyhagyma

Ezüstös vagy aranyos színű, kisméretű hagyma, ami leggyakrabban savanyított állapotában ismert. Ez a hagyma fajta nagyon jó főzve, különféle húsos, zöldséges ragukhoz adva.

Póréhagyma

A póréhagyma egész évben beszerezhető a piacokon. A zöld és a fehér része is felhasználható. Leggyakrabban leveshez vagy különféle mártásokhoz, rakott ételekhez használják, de a póré zöld része salátába és tésztákhoz is remek

Fehér hagyma

Édes ízű, kifejezetten salátába való hagymafajta a fehér hagyma. Nálunk korábban viszonylag ritkán lehetett kapni, de ma már egyre több zöldségesnél fellelhető. Főleg salátákban, de akár a gyorséttermek hamburgereiben találkozhatunk vele.

Medvehagyma

A metélőhagyma mellett ez a fajta is a tavasz egyik előhírnöke. Csak néhány hétig található meg a piacok standjain, mivel hamar leérik. Fokhagymára emlékeztető íze, illata miatt remek saláta alapanyag, sőt sütni és főzni is érdemes vele. Készíthető belőle krémleves, de jól megállja a helyét a mártásokban, és akár a snidlinget, és a medvehagymát is ehetjük vajas kenyérre szórva.

https://www.vitiveto.hu/vetomag_56/Hagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom