Tartalomjegyzék
A hagyma hatása már évezredek óta ismert, hiszen alkalmazták és használták már az ókori egyiptomiak, héberek és rómaiak is. A középkorban még a pestis ellen is bevetették. Fertőtlenítő – és baktériumölő hatását kihasználva próbáltak védekezni a halálos kór ellen. De hatásosnak bizonyult a következő évszázadokban és mind a mai napig. Hiszen azóta is az egyik legfontosabb növényünk a népi gyógyászatban.
De nem csak ott, hanem a konyhában is az egyik legnépszerűbb alap növényünk, hiszen számos ételnek a fő fűszernövénye. A magyaros konyhának egyébként is az egyik alappillére, akárcsak a paradicsom és a paprika. Nem véletlenül szerepel a hungarikumok listáján a makói vöröshagyma is. Bár eredendően nem őshonos hazánkban, hiszen ez a liliomfélék családjába tartozó növény a Közel és Távol-Keletről ered.
Hagyma hatása
Hagyma nélkül számtalan étel egyszerűen elképzelhetetlen, de a népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el. Hiszen a hagyma vitamintartalma, a benne található ásványi anyagok és illóolajok számos betegség megelőzésében játszanak szerepet. Baktériumölő hatásáról a legismertebb, pedig ezen kívül még számos jótékony hatása ismert. Többek között segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívbetegségek kialakulását is.
A hagymában találhatók cukrok, A-, B-, C-vitamin, valamint különböző ásványok úgy, mint: nátrium, kálium, foszfor, kalcium, vas, kén, jód, szilícium, illetve a szerves savak, illóolajok és antibakteriális anyagok. Ezek az összetevők adják a hagyma leglényegesebb adottságait.
A hagyma hatása jótékonyan hat az alábbi problémáknál:
- a csökkent vizeletkiválasztás
- a víz visszatartás
- a prosztata bajok
- a bélrenyheség
- az epekövek
- a bélfertőzések
- a fokozott gázképződés
- a megfázás
- a hörghurut
- az asztma
- a gégegyulladás
- a cukorbetegség
- az érelmeszesedés
- az aranyér
- a vérszegénység
- a mirigyzavarok
- az influenza
- a baktériumos és a húgy-ivari rendszer fertőzései esetén
Hagyma felhasználása
Alapvetően a vörös- és a lilahagymát ismerjük és használjuk leginkább. Ezek közül is a vörös, amelyet leggyakrabban használunk, hiszen ez a legtöbb magyaros ételeknek a paprikás pirított vöröshagyma az alapja. A lilahagyma kicsit gyengébb, mint a vöröshagyma, gyakran édeskés ízű. Nagyon jól illik salátákba, de a klasszikusnak számító zsíros kenyér is lilahagymával az igazi. Főve és sütve is kifejezetten finom. Tavasszal már a zsenge, friss, kötözőhagyma kerül a húsvéti ünnepi asztalokra, a friss, ropogós retek és saláta mellett. De bármely hagyma fogyasztása nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásuk ajánlott.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma
Vissza a kategória cikkeihez