Hagyma káros hatásai

Tartalomjegyzék

A hagyma káros hatásai eltörpülnek a jótékony hatásai mellett, de mindenképpen érdemes ezekről is tudni. Ez a növény egy nagyon egészséges növény, melyet ár évezredek óta ismernek és termesztenek az egész világon. Nemcsak a konyhában, de a népi gyógyászatban is nagy szerepe volt, és van még mind a mai napig. A magyaros konyha ízei pedig elképzelhetetlenek nélküle, hiszen éppen olyan alap növényünk, akárcsak a paradicsom, vagy a paprika. A Makói vöröshagyma pedig még a hungarikum listára is felkerült, nem véletlenül.

Hagyma káros hatásai

Ugyan a hagyma hatása inkább pozitívan hat a szervezetre, de nagy károkat is okozhat a szervezetben. A hagyma nyersen fogyasztva ugyanis gyomorproblémákat, vagy akár allergiát is okozhat, az arra érzékenyek számára. A benne található vegyületek pedig kellemetlen szagot is adnak, mely miatt sokak inkább nem is fogyasztják. Pedig petrezselyemzöld, citromos víz vagy a borsmenta tea fogyasztása ellensúlyozza azt. 

  • Az előnyök mellett a hagyma különösen kellemetlen szagú, ami miatt sokan nem szeretik.
  • Erős, csípős hatása irritálja a belső szervek nyálkahártyáját, ami számos problémát okozhat.
  • Gyomorsav túltengést okozhat, ami erősen irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját is.
  • Ha az emésztőrendszerben problémák merülnek fel, abba kell hagyni a nyers hagyma fogyasztását. A nyers zöldségek fogyasztása még az egészséges ember számára is tele van kockázatokkal. Ugyanis a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is okozhat asztmás rohamot, instabil vérnyomás kialakulásával pedig még a normál szívritmust is megzavarhatja.
  • Nem ajánlott a nyers hagyma fogyasztása máj és a vese, a gyomorfekély, a nyombélfekély esetén, ha fokozott a savasság a gyomorban, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, krónikus és akut betegségei esetén.
  • Nem ajánlott 3 éves kor előtt adni gyerekeknek (főtt állapotban 7 hónapos kortól óvatosan adagolható).
  • Várandós nők esetében is igen korlátozottan ajánlott a nyers hagyma fogyasztása, mert puffadást, kellemetlen érzéseket okozhat a gyomorban.

Hagyma hatása

A hagyma hatása rendkívüli, ezért érdemes mindenképpen beépíteni rendszeres fogyasztását a mindennapi étkezésbe. Ha a nyers fogyasztása gondot okoz, érdemes főtt, vagy sült állapotában fogyasztani. Hiszen a hagyma vitamin tartalma, a benne található ásványi anyagok és illóolajok számos betegség megelőzésében játszanak szerepet. Baktériumölő hatása ismert, de segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szívbetegségek kialakulását is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom