Hagyma mulcsozása

A hagyma mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a karfiol termesztés esetében – nagy jelentősége. A hagyma nagyon egészséges fűszer-és gyógynövény, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ezért, ha lehetőségünk van rá, nem árt, ha van néhány tő a kertünkben is. De hagyma cserépben, balkonládában is nevelhető.

Mire figyeljünk a hagyma ültetése során?

Érdemes már az ültetése előtt átgondolni, hová szeretnénk ültetni, majd a magokat vagy dughagymát megvásárolni. Ehhez a vetőmagot, dughagymát nemcsak kertészeti szakáruházakban, de nagyobb élelmiszerüzletekben is beszerezhetjük.

Majd az ültetést megelőzően fontos a megfelelő hely kiválasztása, a talaj előkészítése. Általánosságban elmondható, hogy a hagyma bármilyen talajon jól fejlődik, de a középkötött, jó vízgazdálkodású, semleges, humuszokban gazdag talajon fejlődik a leginkább.

Az ültetésnél megfelelő sor- és tőtávolságot hagyjunk és alaposan öntözzük be. A vízellátásáról folyamatosan szükséges gondoskodni. Kisebb adagokban a tövénél locsoljuk.

A hagyma mulcsozása

A hagyma gyökérzete gyorsan fejlődik és a kiszáradás, de a fagy is veszélyezteti. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy a gyökere nagyon közel van a földfelszínhez, így viszont nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ezért a takarása segít a megfelelő körülményeket biztosítani a fejlődéséhez.

A mulcsozás segíti:

  • a talaj víz-levegő optimalizását
  • a talajtömörödés megakadályozását
  • a hőmérséklet szabályozását
  • a gyomok megfelelő mértékben történő visszaszorítását
  • a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
  • a talaj nedvességének megtartását
  • a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen
  • a víz és a szél romboló hatása ellen

Milyen anyaggal mulcsozzunk

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a gyümölcsök kevésbé koszolódnak.

De történhet mesterséges anyagokkal is. Ilyenek például a nem lebomló- (fekete-, átlátszó vagy színes) fóliák, illetve a biológiai úton lebomló fóliák vagy az újrahasznosított papír, agroszövet (vagy más néven polipropilén szövet). A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.

A tavaszi mulcsozás során érdemes trágyával vegyíteni a mulcsozó anyagot, hogy a tél után kimerült talajt feltöltsük tápanyaggal.

A mulcsozás nemcsak zöldségek, de gyümölcsfák, bokrok esetében is nagyon hasznos. Ősszel a fagyok miatt érdemes felkészíteni a növényeket a megfelelő takarásra, főleg, ha nem várható hótakaró. E célra a legalkalmasabb anyagok a tőzeg, szalma, komposzt, lombozat vagy humusz.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom