Hagyma múzeum

Hazánkban Hagyma múzeum a híres hagymatermesztő városban Makón található. A makói hagymatermesztés évszázadokkal ezelőtt kezdődött a szőlő folyamatos kiszorításával. A szőlőtőkék helyét vette át fokozatosan a hagyma először csak a háztáji kertekben. Hamar kiderült, hogy a Maros környéki hordalékos talaj kitűnő terep a hagymának, bár a száraz terület sajátosságaihoz alkalmazkodni kellett. Így termesztették kis a híres makói vöröshagymát, melyet két éven keresztül érlelnek. Az első évben dughagymát, majd abból a hungarikum listán is szereplő bronz barna egészséges hagymákat. A hagyma olyannyira össze nőtt a várossal, hogy 1991 óta – hagyományosan minden év első hétvégéjén – Hagymafesztivált is rendeznek a hagyma tiszteletére. Ez a rendezvén Makó legnagyobb és legismertebb rendezvénye, mely az évek során 3 napos rendezvény sorozattá nőtte ki magát.

Hagyma múzeum

Makóról mindenkinek a hagyma jut eszébe, és nem véletlenül: itt szinte minden a hagymáról szól. Itt található hazánk egyetlen hagyma múzeuma is, a József Attila Múzeum skanzenjében. Az erre a célra épített kertészházában kapott helyet a hagymatörténeti kiállítás. Itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hagyma termesztés különböző munkafolyamataival, illetve a termesztés során használt különböző eszközökkel is. Az épület konyhájában az egykori hagymapiac is látható egy diorámán.

Egyéb érdekességek a hagyma városában

Érdemes több napra érkezni, akár a fesztivál idején, akár más időpontban, hiszen számos érdekes programlehetőséget találunk a városban és a környéken. Egyik ilyen, amit vétek kihagyni a Lombkorona sétány, mely a Maros jobb partján található látványosság. Hazánkban ez a második ilyen létesítmény, mely az ártéri környezet és élővilág bemutatására szolgál. A lombkoronák között kanyargó ösvény 191 méter hosszan vezet a fák között, 8-10 méter magasan, melyről a kilátás, lélegzetelállító.  

Makó egyik fő látványossága a Makovecz Imre által tervezett fürdőkomplexum, a Hagymatikum. A 2012-ben nyitott fürdő a város büszkesége, ahová kicsiket és nagyokat, időseket és fiatalokat várnak az év minden napján a különböző szolgáltatások széles kínálatával.

http://moramuzeum.hu/muzeumaink-mako/

Címlap kép: József Attila Múzeum (forrás: https://www.utazzitthon.hu/latnivalotipus/muzeum/mako)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom