Hagyma részei

A hagyma részei a buroklevelekből és az alattuk lévő hagymalevelekből állnak. A vöröshagyma már évezredek óta ismert és használt nemcsak a konyhában, de hasznos gyógynövényként is. Származási helye Irán keleti része, Afganisztán, a Pamír hegység. Már kb. 5000 éve ismert, az egyiptomiak is termesztették. Honfoglaló őseink már magukkal hozták a Kárpát-medencébe, azóta folyik termesztése.

Hazánk legnagyobb és legnevesebb hagymatermő vidéke Makó és környéke. A makói vöröshagyma a hungarikumok listáján is szerepel, méltán tartozik büszkeségeink közé. Ismerjük és használjuk a zöldhagymát, amely a retekkel együtt az első tavaszi zöldség, mely már a húsvéti ünnepi asztalokon is ott van a sonka és a főtt tojás mellett.  A lilahagyma és a fehér hagyma kevésbé erős, mint vörös társai. A hagyma minden formájában ételeink jellegzetes ízadója, nyersen, főzve, savanyítva, porított formában is használjuk.

A hagyma részei

Ha a hagymát kettévágjuk, elénk tárul belső felépítése: a kemény buroklevelek és az alattuk lévő, egymásra boruló húsos hagymalevelek.

A vöröshagyma rövid szára, mely a földben van a tönk. A tönkből fejlődnek ki a húsos hagymalevelek és a kemény buroklevelek. A húsos hagymalevelekben raktározódik el a jövő évi táplálék. A tönkből egyforma hosszúságú és vastagságú gyökerek nőnek felfelé. Az ilyen gyökérzetet mellékgyökérzetnek vagy bojtos gyökérzetnek nevezzük. A vöröshagyma föld feletti részei zöldek, húsosak, csőhöz hasonlóak. A tavasszal elültetett hagymamagból őszre leveles hagymafejek fejlődnek. A hagymafejből csak a második évben fejlődik a virágot tartó föld feletti szár. A szár végén sok kis apró virág gömb alakot alkot.

Vöröshagyma részei – a föld alatt

A vöröshagyma föld alatti és föld feletti részekből áll. A föld alatt találhatók a mellékgyökerek, a tönk, a húsos hagymalevelek és a buroklevelek. Számunkra a húsos hagymalevelek része ehető.

Vöröshagyma részei – a föld felett

A vöröshagyma föld feletti része a lágy szár, az üreges levél és a gömb alakú virágzat. A virágzatból lesznek a magok, melyeket elvetve ún. dughagyma fejlődik. Ezt tavasszal elvetik, ebből fejlődik ki a konyhánkba kerülő hagymafej.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom