Hagyma tápérték

A hagyma tápérték tekintetében nem túl magas. Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékból (fehérje, szénhidrát, zsír) származik. A legtöbb energiát a zsírok, ennél kevesebbet a fehérjék és a szénhidrátok juttatják a szervezetbe.

Hagyma tápérték

Tíz dkg hagyma kalória értékei: 

 • 40 kcal
 • 0,1 g zsír
 • 1,1 g fehérje
 • 7,6 g szénhidrát (ebből cukrok: 4,2 g)
 • 1,7 g rost

A hagyma glikémiás indexe 10, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható.

Mi is az a glikémiás index?

A glikémiás index egy olyan 1 és 100 közötti érték, amely megmutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az étkezés során bevitt szénhidrátokból lebontott glükóz vagy más néven vércukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása, amely a vérben keringve jut el a test, különböző pontjain található sejtekbe.

Szénhidrátok csoportosítása

A szénhidrátok 2 nagy csoportba sorolhatók:

 1. egyszerű szénhidrátok (pl. méz, fruktóz)
 2. összetett szénhidrátok (gabona, keményítőtartalmú zöldségek, hüvelyesek)

Érdemes korlátozni az egyszerű szénhidrátok bevitelét az összetett szénhidrátok javára, de különbséget kell tenni az egyes szénhidrátok között abban is, hogy a szervezet azt milyen gyorsan tudja cukorrá alakítani. Milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg egy adott élelmiszer a vércukorszintet? Mely élelmiszerek szívódnak fel lassan a szervezetben, és mely élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük például a cukorbetegséget, magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Ezekre a kérdésekre ad választ a glikémiás index.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A pirított hagyma kalória tartalma

Az érdekesség kedvéért érdemes a pirított hagyma kalória értékével is tisztában lenni, hiszen sokszor nem nyersen kerül fogyasztásra, hanem valamilyen étel fűszerezéseként.

Tíz dkg pirított hagyma kalória értékei: 

 • 330 kcal
 • 18,6 g zsír
 • 4,4 g fehérje
 • 6,4 g szénhidrát

https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom