Hagyma tárolása

A hagyma tárolása nem okozhat nehézséget, ha van száraz pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. Érdemes betárolni télire, annál is inkább ugyanis a hagyma rendkívül egészséges, ezért érdemes belőle tartani otthon, mivel rendszeres fogyasztás mellett jótékony hatása érzékelhető a szervezetünk számára.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is.

Hagyma betakarítása

A hagymafejek akkor tarthatók el igazán sokáig, ha a betakarításuk a megfelelő időben történt és a szárításuk sem maradt el. A hagymát akkor kell kiásni a földből, ha a növény föld feletti része már megszáradt. Ezután pedig szükséges két-három hétig is hagyni száradni. Ugyanis a külső rétegnek meg kell száradnia ahhoz, hogy azután hosszabban eltarthatók legyenek és így nem lesznek hajlamosak a rothadásra, penészedésre.

Hagyma tárolása

A hagymát régebben még a nagyszüleink idején a padláson szétterítve szárították, majd nejlonharisnyába töltötték őket és így lógatták fel jól szellőző helyre. Ha a hagymák közé csomót is kötöttek, akkor annyit tudtak levágni, amennyire szükség volt. Napjainkban jellemzőbb a fagymentes pincében, hűvös előszobában, kamrában való tárolása. Csak olyan helyen tároljuk, ahol száraz a levegő, alacsony a páratartalom. Elsősorban ládában szétterítve.

Azonban ne kerüljön alma- illetve gyökérzöldségek mellé, mivel a zsugorodásuk folyamán elvesztett víz emeli a páratartalmat. A hagymát érdemes külön tárolni.  

Egyebek tárolása

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét is, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót. Manapság nem tárolunk be ilyen mennyiségeket, sőt a kiskerti termesztése sem jelentős. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

Gyökérzöldségek tárolása

A céklát is hűvös, de fagymentes helyen érdemes tartani, akárcsak a sárgarépát, petrezselymet, téli retket, pasztinákot vagy a tormát. Legjobban a pincében nyirkos homokban tárolható. De akár ládába – fa vagy műanyag is lehet – soronként berakva, a sorok közé több rétegű papírt téve is elrakhatjuk. Így akár erkélyen is tárolhatjuk. Ez utóbbi esetben azonban érdemes nagy hidegben még pokróccal takarni. Kisebb mennyiséget megpucolva, felaprítva be is zacskózhatunk és a hűtőszekrényben is tarthatjuk a felhasználásig.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.
  • Fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom