Hagyma ültetési ideje

Mikor jön a jobb idő a tél végén, sokakban felmerül a hagyma ültetési ideje is. Hiszen az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a saját zöldség, gyümölcs fogyasztása. A covid óta pedig egyre többen ismerkedtek meg a home office nyújtotta előnyökkel is. Egyike ezeknek, hogy akár otthoni zöldségtermesztésbe is foghatunk. Ha nincs nagy kertünk, akkor sem kell feladni, hiszen magaságyásban, vagy cserépben is nevelhetünk sokféle zöldséget, de akár törpe gyümölcsfákat is.  Az otthon termesztett zöldségek, gyümölcsök nagy előnye pedig, hogy pontosan tudjuk, mivel kezeljük őket és az érettségnek is a megfelelő fokán szüretelhetjük őket. A fűszernövényeket is sokan a konyhaablakban, vagy meleg napsütéses ablakpárkányokon nevelik már hosszú idő óta.

Hagyma vetése

A hagymát dugványozással vagy magról vetéssel szaporíthatjuk. E két módja ismert és alkalmazott eljárás. Kezdőként érdemesebb dughagymával próbálkoznunk, mert a magvetés jóval nagyobb odafigyelést igényel. A duggatás vagy dugványozás esetében a kisméretű hagymákat, úgynevezett dughagymákat ültetjük el a földben.

Mikor van a hagyma ültetési ideje?

A hagyma ültetési ideje már viszonylag korán – már márciusban – megtörténhet. Ugyanis a hagyma hidegtűrő növény, így ültetése rögtön a szabadföldbe megtörténhet. Hagyma magaságyásban és biokertben is nevelhető.

A dughagymákat 15 cm-es tőtávolságra, 20 cm-es sortávolsággal ajánlott ültetni úgy, hogy a hagyma csúcsa legalább 2,5 cm-el legyen a talaj felszíne alatt.

Ha azonban már nyáron friss hagymát – vagyis újhagyma – szeretnénk fogyasztani, akkor, nagyobb méretű, úgynevezett piklesz dughagymát vásároljunk. Ebben az esetben az ültetése már előző év októberében is megtörténhet. Ez a fajta hagyma azonban nem alkalmas téli tárolásra, így azokat frissen érdemes el is fogyasztani. A piklesz hagymák is ültethetők márciusban, akkor már 4-5 hét múlva zöldhagymává fejlődik és fogyasztható is lesz.

Hagyma gondozása

Már az ültetést megelőzően érdemes a talajt előkészíteni: gyommentesíteni és tápanyaggal ellátni. Főleg a nitrogénben gazdag ajánlott számára. A hagyma nem melegigényes növény, a hideget is jól viseli. A növekedésének elején több vizet igényel, ilyenkor érdemes locsolni is, azonban, ha kifejlődött már elegendő a természetes csapadék számára. Csak extrém szárazságban ajánlott locsolni, ugyanis a szárazságot és a meleget is jól viseli ebben az időszakban.

Gyommentesítését legalább kéthetente egyszer célszerű elvégezni. Ha a magszára növekedni kezd, azt vágjuk le.

Betakarítása, tárolása

A dugványozott hagyma már augusztus elején, a magról vetett augusztus végén takarítható be. Akkor szedhetjük fel őket, ha a száruk már elszáradt, elvékonyodott és a héjuk is könnyen ledörzsölhető. Felszedését száraz időben végezzük és ezt követően szárítsuk őket szellős helyen két-három héten keresztül. Ezt követően tárolhatjuk el télire. Leginkább hűvös, de fagymentes, száraz helyen tarthatók el hosszabb ideig.

Dughagyma ültetése Goldperger Andrással:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom