Hagyma

A hagyma több mint ötezer éve ismert, termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek. Az első feljegyzések a Közel- és Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként széles körben elterjedt. 


Az ókori kaldeaiak számára „mágikus” növényt jelentett a hagyma. Értékes ételnek tartották a már a héberek és az antik rómaiak. Egyszerűnek és hatásosnak bizonyult a középkorban és a reneszánszban… és még ma is megőrizte elsődleges helyét a hagyományos főzésben. 

Nagyon sok fajtája vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztetnek meg a régi feljegyzések:

Élelmiszerként az egész világon elterjedt. Számos helyen olyan táplálékként vált ismertté, amely egyben gyógyít is. Az ősi Kínában, valamint a Római Birodalom konyháján meghatározó szerepet játszott. Európában a 16. században terjed el.

A hagymafélék gyógyhatású összetevői

A hagyma egy sajátos összetételű tápanyagkeverék, mely meghatározott mennyiségben előnyös hatást vált ki a szervezetben. Orvosi szempontból több mint 40 olyan betegség ismert, melynek kezelése során hatékonynak találták a hagymafogyasztást.

A hagymában találhatók cukrok, A-, B-, C-vitamin, a különböző ásványok úgy, mint: nátrium, kálium, foszfor, kalcium, vas, kén, jód, szilícium, illetve a szerves savak, illóolajok és antibakteriális anyagok. Ezek az összetevők adják a hagyma leglényegesebb adottságait. Hiszen a hagyma, élénkíti a szervezet összes szerves tevékenységét, vagyis:

  • hatásos vizelethajtó
  • javítja az emésztést
  • tisztítja a vért és a nyirokrendszert
  • gyógyítja a fertőzéseket

Ezek a tulajdonságok a betegségek széles skálájával veszik fel a harcot, azon kívül, hogy gyengeség, túlzott igénybevétel és testi kimerültség esetén elősegítik a várva várt gyógyulást. 

Hagyma az asztalunkon

Hatalmas lehetőségek állnak tehát a hagyma előtt:

  • nyersen és frissen
  • extra szűz olíva olajon megfonnyasztva
  • nyers saláták kiegészítőjeként
  • vegyes zöldséglevesekben
  • vagy a híres hagymaleves fő alapanyagaként 
  • pizzák és kenyérlángosok, parasztkenyerek fűszereként

Bármely feldolgozása esetén hatástalan és ártalmas szintetikus kémiai anyagok alkalmazása nélkül veszi fel a harcot a megfázás és köhögés ellen. Irányelvként érdemes szem előtt tartani, hogy a nyers hagyma főként a vese- és húgy-úti fertőzések esetén, főzve pedig az emésztőcsatorna problémáiban nyújt segítséget.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom