Hagymafesztivál

Tartalomjegyzék

Hagymafesztivál hazánkban először 1991-ben került megrendezésre a hagyma tiszteletére Makón. A makói hagymakultúra kibontakozása és elterjedése lassú és hosszadalmas folyamat volt. Eredetileg szőlőtermesztéssel foglalkoztak Makó környékén is, majd ezt váltotta fel folyamatosan a hagyma termesztése. Először a háztáji kertekben indult a termesztése és az 1873-as bécsi világkiállításon már díjat is nyert a makói vöröshagyma. Majd folyamatosan a nagyüzemi termesztés is indokolttá vált, hiszen ismert és keresett lett a Makó környékén termesztett jó minőségű, bronz színű, egészséges hagyma. Mely már akkor ismert volt a rendkívüli gyógyhatásairól.

Hagymafesztivál

Ez a fesztivál eredetileg szakmai kiállításnak indult, majd folyamatosan 3 napos nagyszabású rendezvény sorozattá nőtte ki magát az évek során. Mára ez Makó legnagyobb és legismertebb rendezvénye, mely hagyományosan minden év szeptember első hétvégéjén kerül megrendezésre.

A programok sokszínűségével, kiállításokkal, vásárokkal és hagyma vásárlási lehetőségekkel várják az érdeklődőket. Különböző családi és gyerek programokat, koncerteket, gasztronómiai különlegeségeket kínálnak a látogatóknak péntektől vasárnapig. A város főterén, évről évre megízlelhető a hagymás kenyér, megtekinthetők a térségi termelők portékái. Lehet sétálni a kiállítás és vásár standjai között, hallgathatók koncertek, és számos érdekes programon részt vehetnek az érdeklődők.

Makó – hagyma

Ha Makó nevét meghalljuk, akkor szinte mindenkinek a makói hagyma jut eszébe, hiszen itt szinte minden a hagymáról szól. Ez a jó minőségű, híres hagyma a hungarikumok listájára is felkerült, talán nem véletlenül. Makón Hagymamúzeum is várja az érdeklődőket, ahol betekintést nyerhetünk a hagyma termesztés folyamatába, és az ehhez kapcsolódó munkálatok mezőgazdasági eszközeit is szemügyre vehetjük.

A kiállítás a József Attila Múzeum kertészházában kapott helyet, amit külön erre a célra építettek. A konyhában az egykori hagymapiac is látható egy diorámán. Érdemes több napra érkezni, hiszen a fesztiválon kívül számos érdekes programlehetőséget találunk a városban és a környéken. Egyik ilyen, amit vétek kihagyni a Lombkorona sétány, mely a Maros jobb partján található látványosság. Hazánkban második ilyen létesítményeként az ártéri környezet és élővilág bemutatására szolgál. A lombkoronák között megépült út 191 méteren át vezet a fák között, 8-10 méter magasan, mely igazán mesébe illő.  

http://moramuzeum.hu/muzeumaink-mako/

Címlap kép: Hagymatál (forrás: http://indafoto.hu/magocilla/image/19549681-4345f853)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom