Tartalomjegyzék
A hagymalekvár igazi ínyencség, mely elkészítése ugyan kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot. A karamellizált, zamatos hagymalekvár elsősorban sült húsok mellett harmonizál igazán, biztos sikert aratunk vele. Érdemes egyszerre akár nagyobb mennyiséget is készíteni belőle (a hozzávalók mennyiségének növelésével), mert a főzés a legidőigényesebb fázis, ami nagyobb mennyiség mellett már nem lesz sokkal hosszabb.
Hagymalekvár recept
Hozzávalók:
- 5 db lilahagyma
- 2 evőkanál cukor vagy méz
- 4 evőkanál balzsamecet
- 1 mokkáskanál rozmaring
- 1 mokkáskanál só
- ízlés szerint bors
- befőttesüveg
Hagymalekvár elkészítése
- Először a lilahagymákat kell megpucolni és karikára vágni.
- Az esetet egy serpenyőbe kell önteni, majd hozzá adni a cukrot.
- Kis lángon fel kell olvasztani a cukrot és bele kell tenni a karikára vágott hagymát.
- Folyamatos keverés mellett 20-25 perc alatt karamellizálódik meg.
- Rozmaringgal, sóval, borssal kell fűszerezni.
- Ha szükséges kicsi víz (de akár édes vörösbor is) önthető még hozzá és akár tovább édesíthető ízlés szerint.
- Akkor lesz jó, ha már sötétbarna, lekvár állagú. (Ez még további 15-20 perc).
- A kész lekvárt alaposan kifertőtlenített befőttesüvegbe kell tölteni és száraz dunsztba tenni. Ha kihűlt akkor mehet a kamra polcára.
Nagyobb mennyiség is készíthető belőle, hűvös helyen akár egy fél évig is eltartható. Remekül illik hamburgerek ízesítéséhez is, de bármely sült-, grillezett – elsősorban vörös – hús vagy akár zöldség mellé is. De készíthető kenyérlángos és arra is kenhető, ezzel megsütve igazán különleges lesz. Persze kerülhet rá emellett még mindenféle egyéb finomság.
https://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/4-isteni-hagymas-recept-barmilyen-alkalomra/hffgst0
Címlap kép: Hagymából lekvár (forrás: https://eteltcsakokosan.hu/2016/05/30/lilahagyma-lekvar-2)
Vissza a kategória cikkeihez