Hagymalekvár

A hagymalekvár igazi ínyencség, mely elkészítése ugyan kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot. A karamellizált, zamatos hagymalekvár elsősorban sült húsok mellett harmonizál igazán, biztos sikert aratunk vele. Érdemes egyszerre akár nagyobb mennyiséget is készíteni belőle (a hozzávalók mennyiségének növelésével), mert a főzés a legidőigényesebb fázis, ami nagyobb mennyiség mellett már nem lesz sokkal hosszabb.

Hagymalekvár recept

Hozzávalók:

  • 5 db lilahagyma
  • 2 evőkanál cukor vagy méz
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1 mokkáskanál só
  • ízlés szerint bors
  • befőttesüveg

Hagymalekvár elkészítése

  1. Először a lilahagymákat kell megpucolni és karikára vágni.
  2. Az esetet egy serpenyőbe kell önteni, majd hozzá adni a cukrot.
  3. Kis lángon fel kell olvasztani a cukrot és bele kell tenni a karikára vágott hagymát.
  4. Folyamatos keverés mellett 20-25 perc alatt karamellizálódik meg.
  5. Rozmaringgal, sóval, borssal kell fűszerezni.
  6. Ha szükséges kicsi víz (de akár édes vörösbor is) önthető még hozzá és akár tovább édesíthető ízlés szerint.
  7. Akkor lesz jó, ha már sötétbarna, lekvár állagú. (Ez még további 15-20 perc).
  8. A kész lekvárt alaposan kifertőtlenített befőttesüvegbe kell tölteni és száraz dunsztba tenni. Ha kihűlt akkor mehet a kamra polcára. 

Nagyobb mennyiség is készíthető belőle, hűvös helyen akár egy fél évig is eltartható. Remekül illik hamburgerek ízesítéséhez is, de bármely sült-, grillezett – elsősorban vörös – hús vagy akár zöldség mellé is. De készíthető kenyérlángos és arra is kenhető, ezzel megsütve igazán különleges lesz. Persze kerülhet rá emellett még mindenféle egyéb finomság.

https://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/4-isteni-hagymas-recept-barmilyen-alkalomra/hffgst0

Címlap kép: Hagymából lekvár (forrás: https://eteltcsakokosan.hu/2016/05/30/lilahagyma-lekvar-2)

Vissza a kategória cikkeihez