Tartalomjegyzék
A hagymaleves egy rendkívül egyszerűen elkészíthető, igen zamatos, finom leves, melynek számtalan változata létezik. Az egyik legegyszerűbb recept az alábbi. A hagyma mindennapos a konyhában, számos recept szerves része. Bár a legjobb hatást nyers állapotban nyújtja, de főzve is jót tesz – főleg a nedves-nyirkos évszakokban. Már a népi gyógyászatban is használták, mivel rendkívül jótékony hatásai vannak. Főleg a fertőtlenítésben jár élen.
Hagymaleves recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg hagyma
- 1 liter víz
- 1 púpos evőkanál liszt
- pár kanál extra szűz olívaolaj
- só
- esetleg őrölt szerecsendió
A tálaláshoz:
- pirított kenyérkockák
- reszelt ementáli vagy parmezán sajt
Hagymaleves elkészítése:
- A fél kiló hagymát meg kell pucolni, majd alaposan megmosni.
- A hagymákat félbe kell vágni és a fél darabokat felszeletelni.
- Majd extra szűz olíva olajon meg kell őket fonnyasztani, de figyeljünk rá, hogy ne piruljanak meg.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, adjuk hozzá a púpos evőkanálnyi lisztet és azzal kevergessük a tűzön még további 2-3 percig.
- Majd öntünk rá a liternyi vizet és hevítsük forrásig.
- Ezután vegyük vissza alatta a fokozatot és lassú tűznél tovább 70 percig főzzük.
- Mielőtt készre főne sózzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval is (ez utóbbi elhagyható).
- Szedjük a levest pirított kenyérkockákra és ne sajnáljuk róla a reszelt parmezán, vagy ementáli sajtot.
Nagyon ízletes tálalási mód, ha kivájt belű házi cipóba öntjük az elkészült levest. A hagymaleves tovább gazdagítható tejszínnel is, de számos egyéb formája is létezik ennek az ízletes, laktató levesnek. Amíg a francia hagymaleves borral, addig az olasz krumplival és paradicsompürével készül. Variációk egy témára! Érdemes kísérletezni velük, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet. De persze felváltva is lehet őket készíteni és akkor biztosan nem unja meg a család apraja-nagyja.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Címlap kép: Leves hagymából (forrás: https://www.maszol.ro/index.php/eletmod/109011-gyors-es-izletes-haromhagymas-leves)
Vissza a kategória cikkeihez