A hagymaleves egy rendkívül egyszerűen elkészíthető, igen zamatos, finom leves, melynek számtalan változata létezik. Az egyik legegyszerűbb recept az alábbi. A hagyma mindennapos a konyhában, számos recept szerves része. Bár a legjobb hatást nyers állapotban nyújtja, de főzve is jót tesz – főleg a nedves-nyirkos évszakokban. Már a népi gyógyászatban is használták, mivel rendkívül jótékony hatásai vannak. Főleg a fertőtlenítésben jár élen.

Hagymaleves recept

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg hagyma
  • 1 liter víz
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • pár kanál extra szűz olívaolaj
  • esetleg őrölt szerecsendió

A tálaláshoz:

  • pirított kenyérkockák
  • reszelt ementáli vagy parmezán sajt

Hagymaleves elkészítése:

  1. A fél kiló hagymát meg kell pucolni, majd alaposan megmosni.
  2. A hagymákat félbe kell vágni és a fél darabokat felszeletelni.
  3. Majd extra szűz olíva olajon meg kell őket fonnyasztani, de figyeljünk rá, hogy ne piruljanak meg.
  4. Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, adjuk hozzá a púpos evőkanálnyi lisztet és azzal kevergessük a tűzön még további 2-3 percig.
  5. Majd öntünk rá a liternyi vizet és hevítsük forrásig. 
  6. Ezután vegyük vissza alatta a fokozatot és lassú tűznél tovább 70 percig főzzük. 
  7. Mielőtt készre főne sózzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval is (ez utóbbi elhagyható).
  8. Szedjük a levest pirított kenyérkockákra és ne sajnáljuk róla a reszelt parmezán, vagy ementáli sajtot.

Nagyon ízletes tálalási mód, ha kivájt belű házi cipóba öntjük az elkészült levest. A hagymaleves tovább gazdagítható tejszínnel is, de számos egyéb formája is létezik ennek az ízletes, laktató levesnek. Amíg a francia hagymaleves borral, addig az olasz krumplival és paradicsompürével készül. Variációk egy témára! Érdemes kísérletezni velük, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet. De persze felváltva is lehet őket készíteni és akkor biztosan nem unja meg a család apraja-nagyja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Címlap kép: Leves hagymából (forrás: https://www.maszol.ro/index.php/eletmod/109011-gyors-es-izletes-haromhagymas-leves)

Vissza a kategória cikkeihez