A hagymalekvár igazi ínyencség ismerik is sokan, de vajon tudjuk-e, hogy hagymaolaj is létezik? Nem időigényes, pillanatok alatt elkészíthető igazán különleges ízvilágú olaj, mely számos húsféle, zöldség ízesítésére, fűszerezésére remekül felhasználható.

Hagymaolaj recept

Hozzávalók:

  • 5 dkg snidling
  • 5 dkg póréhagyma fehér része
  • 5 dkg újhagyma fehér része
  • 3 dl napraforgóolaj
  • csipetnyi só

Hogyan készítsük el a hagymaolajat?

  1. A hozzávalókat alaposan megmossuk és leszárogatjuk.
  2. Összevágjuk őket nagyobb darabokra.
  3. Egy turmixba tesszük az összes hozzávalót.
  4. Először 5 percig magas fokozaton simára turmixoljuk.
  5. Majd alacsony fokozaton még további 10 percig keverjük, hogy még simább állagú legyen.
  6. Ezt követően leszűrjük és már fel is használható.

Főleg mártások, húsok ízesítésére kiváló fűszer, melyet hűvös helyen akár egy hétig is eltarthatunk. Annál tovább nem ajánlott. Inkább kisebb mennyiségek készítése mellett, mindig friss hozzávalóval szerencsés készíteni. Remekül illik hamburgerek ízesítéséhez is, de bármely sült-, grillezett – elsősorban vörös – hús vagy akár zöldség mellé is. De készíthető kenyérlángos és arra is kenhető, ezzel megsütve igazán különleges lesz. De készíthető kenyérlángos és arra is kenhető, ezzel megsütve igazán különleges lesz. Hagyma nélkül számtalan étel egyszerűen elképzelhetetlen, de a népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el. De nem csak ott, hiszen a konyhában is az egyik legnépszerűbb növény, mely számos étel fő alapanyaga. A magyaros konyha egyébként is nagyon szereti, és használja, akárcsak a paradicsomot és a paprikát. Nem véletlenül szerepel a hungarikumok listáján a makói vöröshagyma is.

https://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/4-isteni-hagymas-recept-barmilyen-alkalomra/hffgst0

Vissza a kategória cikkeihez