Kötözőhagyma

A kötözőhagyma vagy téli sarjadékhagyma őshazája Közép-Ázsiában a Bajkál-tó vidékén és Észak-Kínában van. Emiatt a szélsőséges éghajlati feltételekhez (hideg, szárazság) alkalmazkodott évelő hagymafaj. Csak zöldhagymaként fogyasztható, mert nem képez megvastagodott hagymatestet. Hagymája hengeres és csak ujjnyi vastagságúra növekszik. Fehér, hengeres föld alatti része és levélzete – alakját és ízét tekintve is – hasonlít a zöldhagymaként felszedett vöröshagymához. Szabadföldi körülmények között azonban annál korábban, már áprilisra kifejlődik, ezért a legkorábbi olcsó C-vitamin-forrás. Elsősorban csomózott csemegehagymaként vagy saláták ízesítőjeként fogyasztják. Íze kellemesen fűszeres, kevésbé csípős, mint a dughagymáról előállított zöldhagymáé.

Kötözőhagyma, téli sarjadékhagyma vetése, ültetése

Mivel a kötözőhagyma nem fagyérzékeny, tenyész ideje rövid, gyakorlatilag egész évben termelhető úgy helyrevetéssel, mint palántázással, takarással és takarás nélkül.

Talajigénye csaknem megegyezik a vöröshagymáéval. Tápanyagokkal jól ellátott, mélyen megművelt, jó vízelvezető képességű talajokon termelhető eredményesen. A talaj 5,5 pH-nál ne legyen savanyúbb, a talajtípusra (homok v. kötött) kevésbé érzékeny.

Fényigénye nem sok, félárnyékban is jól fejlődik. Az aszályos éghajlathoz jól alkalmazkodott, hazai viszonyaink között a természetes (főleg téli) csapadék fedezi vízszükségletét. Erős lombozat és intenzív sarjképzés csak tápanyagban gazdag talajon várható. Házikertben minden talajtípuson sikeresen termeszthető.

Hőmérsékleti optimuma 16 °C. Növekedése már 2–3 °C-on megindul. A téli fagyot biztonságosan átvészeli, de a vegetáció megindulása után is károsodás nélkül elviseli a mínusz 5 °C-os hideget.

A kötözőhagyma gondozása

A kötöző hagyma termelése is nagyon kockázatos öntözés nélkül. Az optimális fejlődéshez az egyenletes vízellátás feltétlenül szükséges. Amennyiben vetéskor a magágy nem kellően nedves, célszerű a területet előöntözni.

Kora tavaszi, március eleji magvetéssel szaporítható. A sortávolság 40 cm, a vetés mélysége 2–3 cm legyen. A magvetés után végzett talajtömörítés növeli a kelés biztonságát. Ültetéskor a sarjadékhagyma-töveket sűrűn egymás mellé helyezzük a talajba. Az ültetés mélysége 6–7 cm, ezzel a fehér színű föld alatti rész hosszúsága növelhető. A kiültetett növényeket alaposan meg kell öntözni. A sarjadékhagyma hajtatásakor – a rövid tenyészidő miatt – nincsen szükség növényvédő és gyomirtó munkákra.

A téli sarjadékhagyma ápolási munkái a rendszeres gyomirtó kapálásból, az április elején végzett egyszeri nitrogén-fejtrágyázásból és a szedési idény befejezése után a peronoszpóra és a hagymalégy elleni 3–4-szeri növényvédő permetezésből állnak.

A hagyma szedése akkor kezdhető, amikor a levelek hossza elérte a 20–25 cm-t. Ekkor a talajból kihúzott hagymacsoportokat egyes sarjakra tépjük szét, a barna buroklevelektől és az elpuhult hagymalevelektől megtisztítjuk. Eközben a hagymasarjakról a gyökérzet is leválik, amiről a zöld sarjadékhagyma a zöldhagymától jól megkülönböztethető.

A téli sarjadékhagymának nagy a sarjképző képessége. Bár egyazon területen 6–10 évig is megmarad, elgyomosodása és kiöregedése miatt 3–5 évenként áttelepítése még házikertben is célszerű.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom