Lilahagyma hatása

A lilahagyma hatása is egészen rendkívüli, akárcsak a vöröshagyma esetén. A lilahagyma nagyon népszerű zöldség. Az egész világon ismerik és használják. A csípős ízéért és illatáért felelős kéntartalmú vegyületek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Főleg méregtelenítő és immunerősítő hatásuk ismert. Gyógyító hatása miatt fontos fűszer- és gyógynövény is, mely a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a fokhagyma, vagy a medvehagyma.

Lilahagyma hatása, vitamin tartalma

A hagyma lila változata forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását is. Ezek természetes formájukban a hagyma nyers fogyasztásával juttathatók be leginkább a szervezetbe. 

A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A fejlett világban egyre gyakoribb a krómhiány, mely hosszú távon cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

Hogyan érhető el leginkább a hatása a szervezet számára? 

A leghatékonyabban úgy érhető el, hogy nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, ugyanis azokban magas arányban vannak jelen ezek a fontos ásványi anyagok. Érdemes tudni azt is, hogy minél magasabb hőfokon főzzük a hagymát, annál többet veszít antioxidáns tartalmából, illetve a megfelelő tárolás (száraz, hűvös, jól szellőző helyen, és nem a hűtőben, vagy nejlon zacskóban!) is hozzájárul ahhoz, hogy megőrizze hasznos tápanyagait.

A rendszeres hagymafogyasztás a megfázás természetes ellenszere. Támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől és csökkenti a lázat. A népi gyógyászat már rég felismerte áldásos hatását, amelyek kiterjednek a hurutos és légúti megbetegedésekre is. Illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot.

Lilahagyma hatása

A lilahagyma rendszeres fogyasztása mellett a szervezet számára az alábbi hatások érvényesülnek:

  • csökkenti a vércukorszintjét
  • vízhajtó hatású
  • természetes antibiotikum
  • segíti a méregtelenítési folyamatokat
  • gátolja a rákos sejtek kialakulását, szaporodását
  • karbantartja a keringési rendszert

A lilahagyma rengeteg pozitív hatással rendelkezik, ezért is érdemes a rendszeres étkezéseink közé beiktatni. Számos betegség kialakulása megelőzhető a fogyasztásával. Ha pedig a kellemetlen lehelet tartana vissza bárkit is ettől, petrezselyemlevél, vagy alma elrágcsálásával tudjuk megszüntetni, de a citromos víz, vagy a mentás víz fogyasztása, de már az öblögetés velük is segítség lehet.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom