Medvehagyma méz

Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb a medvehagyma méz, igazi delikát méz. Előállítása medvehagyma növény nektárjából történik.  Sokan nem tudják megkülönböztetni a medvehagymát és a gyöngyvirágot, erre nagyon figyelni kell, ha magunk gyűjtjük az értékes növényt. Ugyanis még véletlenül sem szabad összetéveszteni a medvehagymát a gyöngyvirággal, mert ez utóbbi mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Hazánkban főként a Mecsek vidékén találhatók nagyobb medvehagyma ligetek. Az utóbbi időben pedig egyre többen kerekednek fel a medvehagyma szezonban, hogy maguk gyűjtsék későbbi felhasználásra az értékes növényt. Hazánkban itt vannak a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek. Itt gyűjthető a markáns fűszeres illatú méz is. Már áprilisban virágzik a bükkösökben a medvehagyma és mivel itt más növény ekkor nem virágzik és nektárja édes harmattal sem keveredhet, ez a méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik.

Fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, különlegesen pikáns ízvilágú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Az íze – bár azt gondolhatnánk, de – egyáltalán nem fokhagyma ízű. Kevésbé kristályosodik, mint a többi méz fajta. Igazi különlegesség, érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk adódik rá!

Medvehagyma méz jótékony hatásai:

  • segítséget nyújt a légzőszervi megbetegedéseknél, az idült köhögések esetén
  • immunerősítő
  • szívvédő hatású
  • gátolja az érelmeszesedést és tisztítja a vért
  • kedvezően hat a gyomorra és bélrendszerre
  • javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat
  • reumás betegségek esetén is segít
  • javítja az idült bőrproblémákat

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sokféle ásványi anyagot, szerves kénvegyületeket és C-vitamint tartalmaz. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint, enyhíti a szédülést és a fejfájást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést is.

Medvehagyma méz fogyasztása, vásárlása

Fogyasztása önmagában vagy kenyérre kenve, csemegeként javasolt. Kávé, tea ízesítésére erős fűszerezésű aromája miatt nem ajánlott.

E különleges méz nem kapható a bevásárlóközpontokban nagyobb élelmiszerüzletekben sem. Vásárlása ezért nem olyan egyszerű, mint például az akácméz vagy a virágméz esetében. Ez utóbbiakat szinte bárhol megvásárolhatjuk. Azonban, mivel  a medvehagyma egy fajtaméz, így némi utánajárást igényel a vásárlása. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó íz világgal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.

Medvehagyma méz kizárólag az méz, amit a mézelő méhek a medvehagyma növény nektárjából készítenek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Címlap kép: Medvehagyma méz (forrás: http://www.bakonynektar.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom