Medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék családjához tartozó növény, mely főleg erdőkben, ligetekben található meg nagyobb területeken. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény, mely április végén, május elején virágzik. Hagymái hosszúkás-tojásdad alakúak. Zöld levelei és a hagymája is fogyasztható.

Sokszor összetévesztik a hasonló levelei miatt a gyöngyvirággal, de még az őszi kikericcsel is. A környezet is meghatározó tényező a megkülönböztetésben, az őszi kikerics inkább a napos, füves rétek növénye, a medvehagyma és a gyöngyvirág a lomblevelű erdőket, a fás területeket kedvelik. Fontos, hogy ez a növény fokhagyma szagot áraszt, így gyűjtése közben bízzuk magunkat a szaglásunkra, ugyanis a másik két növény fogyasztása mérgezést is okozhat.

Medvehagyma jótékony hatásai

A fokhagyma és ennek a hagyma fajtának a kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak mennyiségi összetételük eltérő. Az alábbi betegségek kezelésénél hatásos:

  • felső légúti betegségek megelőzésére, kialakulásánál a lefolyásának, súlyosságának csökkentésére
  • egyes emésztési panaszok kezelésénél
  • magas vérnyomás esetén, ugyanis vérnyomáscsökkentő és a koleszterin lerakódását is gátolja az érfalban, ezáltal javítva a végtagok keringését
  • jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésénél
  • emésztőrendszeri panaszok és étvágytalanság esetén

Ellenjavallat

Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt. Továbbá csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres fogyasztása.

Medvehagymás Napok

Hazánkban Orfű környékén találhatók nagyobb mennyiségben medvehagymás ligetek. Hagyományosan minden évben Medvehagyma Napot is tartanak itt, amikor a rendezvénysorozat keretein belül számos helyi medvehagymás ételkülönlegeséggel várják a látogatókat. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhek. De a levelekből készült tea is egy igazi különlegesség és még számos ilyen várja az érdeklődőket.

Medvehagyma Fesztivál

E jótékony növény tiszteletére országszerte több településen is rendeznek fesztivált a szezonban Orfűn kívül is.

Bakonybél

A Veszprém megyei településen – mely az Észak-Bakony közepén helyezkedik el – már több, mint tíz éve kerül megrendezésre évről-évre a medvehagyma nap. A látogatókat túrázás mellett medvehagymából készült ételek kóstolására is várják. A számos érdekes program mellett, előadások is segítik a medvehagyma megismerését, jótékony hatásait a szervezetre.

Sopolya

A Fejér megyei településen 2022. áprilisában kerül erőször megrendezésre a fesztivál. A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésének köszönhetően azonban nemcsak a medvehagyma szerelmeseit várják. Hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellet számos érdekes programmal várják az érdeklődőket. Többek között gasztronómiai bemutatók és workshopok, különböző színpadi programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja a látogatókat.

A medvehagyma felhasználása

Elsősorban pesto és saláta készítésére, de különböző ételek ízesítésére is használható. Nagyon nagy népszerűségnek örvend napjainkban a medvehagymás fűszerezésű pogácsa és egyéb péksütemények, a medvehagyma krémek, melyek a friss zsömlékre, bagettekre kenve adják át e növény kitűnő ízvilágát. Nem véletlenül a bio élelmiszerek kedvelt fűszernövénye is.

A medvehagyma jótékony hatásai:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hagyma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom