Tartalomjegyzék
A medvehagymás pesto igazi ínyencség, mely rendkívül gyorsan elkészíthető és számos módon ízesíthető. Kifejezetten csípős, mely, ha ledaráljuk vagy mozsárban összetörjük még karakteresebb ízvilágú. Ehhez hozzáadva pirított fenyőmagot vagy diót pedig egészen elképesztő ízvilágot kapunk. Érdemes kipróbálni! Elsősorban tésztákhoz, de akár sült húsok mellé is kiváló, biztos sikert aratunk vele. Érdemes egyszerre akár nagyobb mennyiséget is készíteni belőle, mert a hűtőben néhány hétig eltartható.
Medvehagymás pesto recept
Hozzávalók:
- 10 dkg medvehagyma
- 5 dkg kemény, sós sajt
- 1 dl olívaolaj
- 2 marék dió vagy 3-4 dkg fenyőmag
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
- befőttesüveg
Medvehagyma pesto elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a medvehagyma leveleket alaposan meg kell mosni, majd a szárával együtt pár cm-es darabokra kell vágni (vagy mozsárban összetörni).
- A fenyőmagokat vagy a diót száraz serpenyőben meg kell pirítani.
- Majd az összevagdalt medvehagymát, a pirított magokat, a sajtot (parmezánt) és az ízlés szerinti fűszereket egy aprítóba, tesszük és néhány perc alatt összedaráljuk.
- Majd az olajat is hozzáadva keverjük tovább néhány percig az aprítóban.
- A kész pestot alaposan kifertőtlenített befőttesüvegbe kell tölteni.
Nagyobb mennyiség is készíthető belőle, hűtőben néhány hétig is eltartható. Remekül illik húsok, zöldségek, tésztás ételek ízesítéséhez, de akár szendvicsre is tehetjük. Érdemes belőle többet vásárolni, készíteni a szezonban, mert a medvehagyma csak néhány hétig kapható. A szezonban az ország több területén – főleg a Mecsekben Orfű környékén – magunk is szedhetjük a friss medvehagymát. Ez pedig akár egy remek családi program is lehet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma
Vissza a kategória cikkeihez