Medvehagymás sós rúd

A medvehagymás sós rúd, az egyszerű sós rudacskák receptjének felturbózott változata, melyet kár lenne kihagyni a medvehagyma szezonban. Nagyobb mennyiség is készíthető belőle, mivel igen hamar elfogy. Aki sajtosabban szereti a tésztájába keverhet reszelt sajtot – akár vegyesen füstölt sajttal – is.

Medvehagymás sós rúd recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt (vagy keverhető teljes kiőrlésűvel is)
  • fél csokor medvehagyma
  • 15 dkg margarin
  • egy kis pohár tejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • őrölt fűszerkömény – elhagyható

Hozzávalók a szóráshoz:

  • 1 db tojás
  • szezámmag, köménymag, lenmag – ízlés szerint
  • reszelt sajt – ízlés szerint (elhagyható)

Medvehagymás sós rudak elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a medvehagyma leveleket alaposan meg kell mosni, majd a szárával együtt nagyon apróra össze kell vagdosni.  
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, esetleg őrölt köménymaggal, szódabikarbónával és elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint is.
  3. Majd hozzáadjuk a tejfölt és az apróra összevágott medvehagymát is.
  4. Alaposan összegyúrjuk a tésztát.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  6.  A tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudakat vágunk (vagy akár sodorni is lehet, akkor nem kell kinyújtani).
  7. A felvert tojással megkenjük a rudak tetejét és ízlés szerinti magokkal, reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
  9. Az előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon nagyjából 15-16 perc alatt pirosra sütjük.

Hagyjuk kicsit kihűlni, utána szedjük ki a tepsiből. Remekül tízórai vagy uzsonna, de vendégváró finomság is. Jó étvágyat hozzá!

Érdemes a szezonban többször is készíteni, mert a medvehagyma csak néhány hétig kapható. A szezonban az ország több területén – főleg a Mecsekben Orfű környékén – magunk is szedhetjük a friss medvehagymát. Ez pedig akár egy remek családi program is lehet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma

Vissza a kategória cikkeihez