Tartalomjegyzék
A medvehagymás sós rúd, az egyszerű sós rudacskák receptjének felturbózott változata, melyet kár lenne kihagyni a medvehagyma szezonban. Nagyobb mennyiség is készíthető belőle, mivel igen hamar elfogy. Aki sajtosabban szereti a tésztájába keverhet reszelt sajtot – akár vegyesen füstölt sajttal – is.
Medvehagymás sós rúd recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt (vagy keverhető teljes kiőrlésűvel is)
- fél csokor medvehagyma
- 15 dkg margarin
- egy kis pohár tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- őrölt fűszerkömény – elhagyható
Hozzávalók a szóráshoz:
- 1 db tojás
- szezámmag, köménymag, lenmag – ízlés szerint
- reszelt sajt – ízlés szerint (elhagyható)
Medvehagymás sós rudak elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a medvehagyma leveleket alaposan meg kell mosni, majd a szárával együtt nagyon apróra össze kell vagdosni.
- Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, esetleg őrölt köménymaggal, szódabikarbónával és elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint is.
- Majd hozzáadjuk a tejfölt és az apróra összevágott medvehagymát is.
- Alaposan összegyúrjuk a tésztát.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudakat vágunk (vagy akár sodorni is lehet, akkor nem kell kinyújtani).
- A felvert tojással megkenjük a rudak tetejét és ízlés szerinti magokkal, reszelt sajttal megszórjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
- Az előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon nagyjából 15-16 perc alatt pirosra sütjük.
Hagyjuk kicsit kihűlni, utána szedjük ki a tepsiből. Remekül tízórai vagy uzsonna, de vendégváró finomság is. Jó étvágyat hozzá!
Érdemes a szezonban többször is készíteni, mert a medvehagyma csak néhány hétig kapható. A szezonban az ország több területén – főleg a Mecsekben Orfű környékén – magunk is szedhetjük a friss medvehagymát. Ez pedig akár egy remek családi program is lehet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma
Vissza a kategória cikkeihez