Metélőhagyma

A metélőhagyma, vagy más néven snidling,a liliomfélék családjába tartozó növény. A tavaszi zöldségek egyik első hírnöke, akárcsak a kötözőhagyma, vagy újhagyma. A fűszerkertek egyik fő növénye, akárcsak a petrezselyemzöld, vagy a kapor. Hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben nevelve, a tél folyamán 3-4-szer is szüretelhető.

Metélőhagyma fajták

Két típusa van:

  1. Az egyik erőteljes növekedésű, és 60-70 cm magas levélzetet fejleszt.
  2. A másik – itthon is ez a jellemzőbb – a finomabb levelű, melynek levelei csak 20-30 cm magasságúak 

Mivel igen kevés helyet vesz igénybe, nem csak veteményeskertekben, de balkonokban, cserepekben is termeszthető, akár a konyha ablakában is. Azonban akár egynyári virágágyak szegélyezésére is ültethető, június elején nyíló kékeslila virágai igazán üde színfoltja lehet a kertnek. A metélőhagyma keskeny levelei sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mely rendszeres fogyasztás mellett igen jótékonyan hat a szervezetre

Snidling termesztése

A metélőhagyma évelő növény, de nem szeret több éven keresztül ugyanazon a helyen lenni. Ezért célszerű 3-4 évenként átültetni. Magvetéssel és tőosztással szaporítható. A magok vetését március végén, április elején kell megtenni. A tápanyagokban gazdag talajban fejlődnek a levelei legjobban. Érdemes rögmentesített, gondozott, mélyen felásott talajba vetni, mert gyökerei mélyen helyezkednek el. Viszonylag lassan kel ki, akár 3-4 hét is eltelhet a vetése után. A 8-10. héten már a növények átpalántázhatók. Lehetőleg frissen felásott, laza szerkezetű talajba kerüljenek. Körülbelül 20-25 cm távolságra kerüljenek egymástól. Érdemes arra figyelni, hogy nagyobb földlabdával vegyük ki őket, így a gyökerük nem, vagy kevésbé sérül.

Metélőhagyma gondozása

A csírázás és a kelés idején bőséges vízellátást és sok tápanyagot igényel. Ezeknek a hiányában rosszul, hiányosan nő. Az ilyen állomány később is kevés levelet fejleszt, és a levélcsúcs gyakran megbarnul, elszárad. Egyébként ez a növény jól tűri a hideget, még a kemény tél sem tesz benne kárt. Tavasztól őszig a kisebb árnyékot is jól viseli. 

Kártevő és betegség nem szokta a metélőhagymát megtámadni.

https://www.edenkert.hu/edenkert-tv/fuszeres/snajdig-snidling/1154/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom