Párolt hagyma

A párolt hagyma a magyaros ételek egyik fő alapja. Mit is érdemes tudni róla? A receptek kapcsán számos olyan meghatározást találhatunk, melyről nem biztos, hogy tudjuk az micsoda, vagy hogyan készül. A hagyma elkészítésénél is vannak ilyen fogalmak. 

Hagyma feldolgozási módjai:

  • Nyers hagyma: A mikor a hagymát csak a védő burok leveleitől és a gyökérvégétől, száraitól tisztítjuk meg, és így nyersen kerül felhasználásra. Elsősorban salátákba, zsíros kenyérre, kenyérlángosokra, pizzákra kerülhet nyers állapotában, de zöldségek, szalonna, kolbász mellé is kiváló.
  • Üveges hagyma: Felmelegített zsiradékon, kevergetés mellett áttetszővé kell párolni a hagymát. Érdemes kis lángon végezni ezt a műveletet, mert ha a hagyma megég, akkor keserű lesz, és az nem csak rossz ízű, de egészségtelen is.
  • Párolt hagyma: A párolt hagyma úgy készül, mint az üveges hagyma.
  • Karamellizált hagyma: ha a hagymát picike lángon hosszan kevergetjük, állaga az üvegesből karamellizáltra vált, erről az illata is árulkodik, ilyenkor eltűnik a csípős hagymaszag, és édeskés, karamellizált illat veszi át a helyét.
  • Pörkölt alap: Ebben az esetben zsíron vagy napraforgóolajon kell megpárolni az apróra vágott hagymát, és meg kell hinteni őrölt pirospaprikával. Mielőtt a paprikával megszórnánk le kell a lábost venni a tűzről, nehogy a paprika megégjen, mert akkor megkeseredik. Ezen a hagymás-paprikás alapon kell aztán a húst, gombát vagy zöldségeket megpirítani. A megpirítás után kerül sor a felöntésre különböző folyadékokkal, ami lehet húsleves alaplé, bor vagy víz is.

Párolt hagyma előnyei

A párolt hagymának nagy előnye a nyers hagymához képest, hogy így a gyomrot kevésbé terheli meg. Bár a hagyma hatása rendkívül egészséges, főleg nyersen fogyasztva. Azonban ez elsősorban rendszeres fogyasztás mellett jelenthet segítséget számos betegség kialakulásának megelőzésében. Azonban az arra érzékenyeknek okozhat gyomor panaszokat, puffadást. Valamint a benne található illó olajok rendkívül erősek, melyek kellemetlen szaga miatt sokan nem szívesen fogyasztják nyersen e növény részeit. Nyers fogyasztása – akárcsak bármely zöldség vagy gyümölcs esetén – okozhat allergiás reakciókat is. Párolva, sütve, főzve ezek a kellemetlen hatások megszüntethetők. 

https://www.vital.hu/themes/health/onion1.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom