Póréhagyma

Könnyen beszerezhető zöldség, a legtöbb piacon egész évben kapható póréhagyma. A társai között az egyik leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. Mind a fehér része, mind pedig a zöld része is felhasználható, fogyasztható. A fehérjét nyersen, a zöldje pedig ételekbe aprítva is fogyasztható. A zöld része salátába és tésztákhoz is remek. A szegények spárgájának is tartják.

Póréhagymák jellemzői

Ez a növény hosszú, lapos legyezőszerű koncentrikus levélhüvelyt, valamint ehető hajtástengelyt növeszt. A különböző fajták a hajtástengely lehetséges hossza és átmérője szerint különböznek egymástól, és ritkán a fejméret alapján. Többnyire mérsékelt égövi területeken termesztik: Európában mindenütt és Észak-Amerika egyes részein.

Póréhagyma fajták

 • Vad póréhagyma
  A vad póréhagymát ehető levelű rövid hajtástengely jellemzi, és leginkább Észak-Afrikában termesztik. A leveleket a tenyészidőszak során rendszeresen betakarítják.
 • Elefánt
  Hosszú levelei sötétzöldek. Fogyasztható szárrész 18-22 cm. Közepesen fagytűrő, őszi termesztésre ajánlott. Salátaként, zöldhagymaként fogyasztható. Magról április májusban vethető, palántázása júniusban történjen.
 • Carentan
  Fagytűrő késő ősszel szedhető fajta. Hosszú levelei kékeszöldek. Salátaként, zöldhagymaként fogyasztható szárrésze 12-15 cm, közepesen vékony. Vetése márciusban történhet már fólia alá. Április májusban szabadföldbe, a palánták májusban ültethetők ki.
 • Tétényi áttelelő
  A növény 60-70 cm magas, levélszíne kékeszöld, keskeny felálló. Szára középhosszú, vastag, egyenes. Friss fogyasztásra és szárításra is alkalmas, nagy hozamú fajta.

Póréhagyma ültetése, vetése

Az őszi póréhagyma vetése márciusban történhet már fólia alá. Április májusban szabadföldbe, a palánták júliusban ültethetők ki. A téli április közepétől vethető. Ez utóbbiak kiültetésére június közepétől egészen augusztus elejéig kerülhet sor. A nyári fajták levelei halványzöld színűek és puhák, míg a téli fajták esetében sötétzöld színű, kemény leveleket feljeszt.

Hogyan történjen a póréhagyma vetése?

Magról vetés során érdemes előnevelni, mert szabadföldbe vetve nagyon lassan fejlődik. Ebben az esetben érdemes a magokat egy ültetőközegbe sorakoztatni és 1 cm mélyre helyezni az előkészített talajba. Majd óvatosan öntözzük meg, hogy a magokat ne hozza ki a víz a talajból. Ha nagyon sűrűre vetettük, akkor érdemes egyelni is a fejlett növényeket.

Kiültetés előtt érdemes előkészíteni a helyét és a talaját. Napfényes, világos helyen fejlődik a legjobban és a tápanyagdús, laza szerkezetű földet szeretni a leginkább. A talaját ássuk fel, gyommentesítsük és trágyázzuk is meg.

Kiültetés során az ágyásokba 30-40 cm sortávolsággal és 15-20 cm tőtávolsággal ültessük. Jó mélyre kerüljön, hogy a fehér szárrésze hosszabb legyen, és érdemes többször töltögetni a növekedés során.

Gondozása során figyeljünk a rendszeres öntözésre, trágyázásra, gyommentesítésre és a föld fellazítására is. Érdemes a talaját mulccsal talkarni, így jobban megtartja a föld a nedvességet és a gyomok is kevésbé mutatkoznak az ágyásokban. Biokertbe és magaságyásba is kerülhet. Ez utóbbi előnye, hogy benne a föld hamarabb felmelegszik, ami rendkívül kedvező a hagymafélék számára.

Póréhagyma vitamin tartalma, hatása

A póréhagyma nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-, C-, K-vitamint, valamint folsavat is. Nagyobb mennyiségű ásványi anyagok találhatók benne az alábbiak közül: vas, foszfor, kálium, magnézium. Továbbá van még benne a szervezet számára fontos cink, mangán és szelén is. Akárcsak a fokhagyma ez is tartalmaz allicint, így a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékonyan hat a fogyasztása. Köhögés ellen és vízhajtóként is hatásos. Valamint serkenti a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezáltal segít az egészséges bélflóra helyreállításában.

Póréhagyma felhasználása

A póréhagyma szinte egész évben elérhető, így kedvelt zöldség. Nemcsak nyersen, de párolva, sütve vagy szárítva is felhasználhatjuk. Akár saláták kiegészítőjeként, de fűszernövényként és önálló köretként is fogyaszthatjuk. Hazánkban főleg a póréhagyma krémleves ismert, de töltelékekben, rakottasokban, omlettekben is remekül megállja a helyét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Póréhagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom