Sárga hagyma

A sárga hagyma a liliomfélék családjába tartozik, mint a hagymafélék általában. Vadon élő példányaik gumója sokkal kisebb, de a virágok szín és formagazdagság tekintetében is fölülkerekednek nemes rokonaikon, a vöröshagymán és a lilahagymán. Ez a ritka, de annál szebb növény Közép- és Délkelet-Európában, valamint Nyugat-Ázsiában őshonos hagyma.

Sárga hagyma jellemzői

A sárga hagyma 25–60 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A talajban található 1-1,5 cm átmérőjű hagymája. Hosszú és keskeny, kihegyesedő végű, tőálló levelei kb. 2 mm szélesek; kezdetben félhengeresek, majd csövesek. Színük hamvasan kékeszöld. A növény jellegzetesen hagymaszagú, de hagymaíze nincs.

Mintha egy tűzijáték szétrobbanó rakétáját látnánk, ha ennek a nagyon szép növénynek a virágára pillantunk: a hosszú kocsányok végén himbálózó apró virágok ezt a hatást keltik. A fejecske virágzatba tömörült virágok a vékony, hengeres szár csúcsún ülnek. Levelei tőállóak, nagyon keskeny szálasak, hegyes végűek, henger alakúak, jellegzetes hagyma illatot árasztanak. Termése apró tok, mely sok magot rejt, de a hagymafélék sarjhagymákkal is szaporodnak, melyek néha a virágzatban találhatók. Száraz gyepeken, sziklalejtőkön, bokorerdők tisztásain virágzik május-június hónapokban. Olykor tömegesen jelenik meg.

Száraz, nyílt vagy zártabb gyepek, esetleg sziklagyepek, bokorerdők tisztásai, pusztafüves lejtők, homoki gyepek növénye. Terem napos, sziklás, kivált meszes dombokon az egész országban. Helyenként tömeges lehet.

A hazánkban megtalálható 16 faj közül talán a legismertebbek a középhegységekben is gyakori ez a sárga virágú hagyma és a medvehagyma.

Nedvét molyriasztóként használják. Kertbe ültetve rovar- és vakondriasztó hatású. Feltűnő virágai miatt dísznövényként is ültetik. Könnyen termeszthető; a napos helyet és jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. A lucernával kölcsönösen gátolják egymás növekedését.

Hazánkban nem tartják védett növényként számon, ellenben a bunkós hagyma védett növény.

https://www.mimi.hu/noveny/sarga_hagyma.html

Címlap kép: Sárga virágú hagyma (forrás: https://kepguru.hu/foto/144760/allium-flavum-sarga-hagyma)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom