Sturon hagyma

A Sturon hagyma egy egyre népszerűbb hibrid, mely iránt a kereslet és az érdeklődés évről évre egyre nagyobb. Hollandiában nemesítették az egyik legkedveltebb Sturon és a Stuttgarter Riesen nevű másik fajta eredménye. 

Sturon hagyma jellemzői, vetése

A Sturon fajta igen nagyméretűre képes megnőni. A hagyma alakja impozáns, tökéletes gömb alak, színe sárgásbarna. Héja páncélként óvja a hagymát, így igen jól tárolható fajtaként került be a köztudatba. Közép-korai betakarítású, így tavaszig kiválóan tárolható. Tömege akár a 20 dkg-t is elérheti. Rendkívül jól tűri a hideget, ezért a téli raktárhelyiségek egyik legjobban tárolható fajtája. Rezisztens fajta, mely számos hasonló betegséggel és károkozóval szemben ellenálló.

Vetőmagok ültetése lépésről-lépésre

  1. Ősszel a talajt elő kell készíteni: felásni, rögteleníteni, komposztálni és trágyázni.
  2. Tavasszal a magokat meleg vízzel átitatott ruha közé kell tenni néhány napra.
  3. Elő kell készíteni az ágyásokat.
  4. Az ágyást elő kell nedvesíteni, majd a magokat 8-10 cm távolságra el kell helyezni bennük 2-3 cm-vel a föld felszíne alá kerüljenek. 
  5. Ezután vékonyan el kell egyengetni rajta a földet, majd alaposan meg kell öntözni.

A hagyma palántákat érdemes esetleg ritkítani, ha sűrű lenne. A növekedési időszakban mindenképpen szükséges a megfelelő mennyiségű öntözéséről gondoskodni és gyomtalanítani is szükséges. A későbbiek során már nem szükséges az öntözése (legfeljebb nagyon nagy szárazság idején), mivel szárazságtűrő és nagyon kedveli a meleget.

Sturon hagymák hatása

Ez a hagyma fajta is, akárcsak a többi nagyon sok jótékony hatással van a szervezetre, ezért rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott. Számos vitamin, többek között A, B, C, D, E, K és PP is található benne. Valamint az alábbi ásványi anyagok, nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium, vas, cink, fluor, réz, szelén.

Azonban fontos tudni, hogy a hagyma nyers fogyasztása sokaknál okozhat gyomor panaszokat, akik egyébként is küzdenek más jellegű gyomor bántalmakkal, gyomor betegségekkel, azoknak inkább párolt hagyma, vagy sült, főtt hagyma fogyasztása ajánlott.  

https://www.gazdabolt.hu/zoldseg-hagyma/2741-dughagyma-makoi-5-kg.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom