Tartalomjegyzék
Akárcsak a vörös-, vagy lilahagyma, úgy az újhagyma hatása is rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. A tavasz egyik első friss zöldsége az újhagyma, mely a retek mellett már a húsvéti ünnepi asztalokon is megjelenik a sonka és a főtt tojás mellett.
Az újhagyma vitamin tartalma
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
Újhagyma hatása
A friss zöld hagyma fogyasztásával nagy mértékben hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez, hiszen segít az érelmeszesedés megelőzésénél, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflóra egészséges működését, de még a rákos sejtek kialakulásának esélyét is csökkenti.
A friss zöld hagyma jótékonyan hat, mivel:
- vitamin- és kéntartalma segít a szabad gyökökkel szemben
- C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert
- gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású
- segít az érelmeszesedés megelőzésében
- segíti az emésztést, étvágygerjesztő hatású
- jótékonyan hat a bélműködésre, ezáltal csökkentve az aranyeres megbetegedéseket
- vizelethajtó, vízhajtó, féregűző hatású
- a légúti megbetegedések, influenza, hörghurut ellen is hatásos gyógyír
- a magas vastartalmának köszönhetően fokozza a vérképzést
- véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen
- illóolajai csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet
- salaktalanít, így hatásos lehet a tavaszi fogyókúrák idején
- vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését
- segítség lehet a csontritkulásra, mivel a rendszeresen fogyasztott friss hagyma növeli a csontsűrűséget
Újhagyma fogyasztása
A friss csokros hagyma az apró, fehér hagymafejből és a zöld levelekből áll. A fehér és a zöld része is egészséges és igen tápláló. A föld feletti zöld rész tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Ennek a résznek gyulladáscsökkentő hatása érvényesül igazán. Fogyasztásával könnyebben legyőzhető a stressz, a fejfájás, de a megfázás okozta tüneteket is enyhíti. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, szendvicsekhez, de bármilyen felvágotthoz és sült húsokhoz is ehetjük.
Tipp: A hagyma megosztó étel, azoknak, akik kevésbé szeretik is megér egy próbát az alábbi étel elkészítése.
Néhány szál újhagymát szárával együtt fel kell vágni kb. fél, egy centis darabokra. Meg kell sózni és kevés balzsamecetet rácsepegtetni. Majd hagyni állni legalább egy órát, ezt követően pedig hozzá lehet keverni kevés majonézt, tejfölt és mézet ízlés szerint. Sült húsokhoz köretként is kiváló, de akár magában is fogyasztható.
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma
Vissza a kategória cikkeihez