Újhagyma ültetése balkonládába

Újhagyma ültetése balkonládába, de akár magaságyásba is történhet. Ezeknek nagy előnye, a szabadtérivel szemben, hogy melegben tartva – takarva – hamarabb juthatunk a friss zöldséghez. Tavaszra már egyébként is nagyon ki vagyunk éhezve rá. De nemcsak kötözőhagymát, akár metélőhagymát is tarthatunk balkonon. Így ráadásul kéznél van mindig, ha fogyasztanánk.

Magokat, dughagymát kertészetekben, mezőgazdasági üzletekben, de nagyobb élelmiszerboltokban is vásárolhatunk. Talaját tekintve nincs különleges igénye így bármely virágföld megfelelő. Érdemesebb a hosszabb balkonládákba tenni, de nagyobb cserepekben is tökéletesen fogja érezni magát.

Újhagyma ültetése balkonládába

A hagyma magvetése, ültetése előtt nagyon fontos a talaj előkészítése. A földet kicsit tömörítsük össze, mert a virágföld laza szerkezetű. A magokat viszonylag sekély földbe – maximum 2-3 cm mélyre – kell vetni, a hagymákat 1,5-2 cm mélyre 3-4 cm távolságra egymástól. A vetést követően nagyon fontos az öntözésről gondoskodni. Mivel balkonládában hamarabb szárad a föld, így ajánlott a rendszeres öntözése. Hűvösebb időben érdemes takarni vagy a lakásban tartani.

Újhagyma ültetése újhagymáról

Azonban nemcsak magról vethető újhagyma, hanem a már megvásárolt kötözőhagyma gyökeréről is. Ugyanis az újhagymát gyökerével kötözik csokorba, így árulják a piacokon, üzletekben. A gyökérből pedig újra kinő a hagyma. Ehhez a szárát külön kell választani a gyökér résztől és a gyökeret befőttesüvegbe kell tenni. Majd annyi vizet kell önteni alá, ami ellepi. Az üveget tegyük napfényes helyre – pl. ablakpárkányra – és néhány nap múlva már láthatjuk is, hogy a zöldhajtások bújnak elő.

A vizet érdemes legalább hetente egyszer cserélni a növény alatt, és ha a hagymánk már eléri a 12-15 cm-es nagyságot, akkor ki is ültethető a földbe vagy cserépbe. Mindig annyit vágjunk le belőle, amire éppen szükségünk van, így folyamatosan hozni fogja a hajtásokat.

Az újhagyma hatása a szervezetre is igazán jótékony, így tavasszal az első friss növények megjelenésétől érdemes rendszeresen fogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom