Újhagyma ültetése ősszel

Az újhagyma ültetése ősszel meg kell történjen, ha már nyár elején friss, ropogós zöldséget szeretnénk szüretelni és fogyasztani. Azt gondolhatnánk, hogy októberre a zöldségeskert kiürül és az őszi talajmunkálatok végeztével a föld bevetetlen marad a következő tavaszig. De ez nem így van, hiszen van jónéhány télálló növény, amit éppen ilyenkor – még a fagyok beállta előtt – kell elültetni a kertben. Ezek közé tartozik a vöröshagyma, a fokhagyma, a sóska és spenót, a fejes saláta, sárgarépa, de még a mák is.

Mindezeknek az őszi ültetéseknek az eredményeképp – ha még az enyhe időben gyökeret tudnak ereszteni – tavasszal gyorsan kikelnek és korán biztosítják a friss zöldséget.  A sóska és spenót esetében még a november sem késő és tavaszra már a retek megjelenésével egy időben friss leveleket is szedhetünk salátába, vagy egyéb felhasználásra. Nincs is annál jobb, mint tél végén a saját szüretelésű friss zöldséget fogyasztani!

Újhagyma ültetése ősszel

A vöröshagyma duggatása is történet ősszel, ekkor azonban a hagyma ültetésével kapcsolatban az alábbiakra érdemes odafigyelni.

  • az átlagosnál nagyobb dughagymákat használjunk
  • ebben az esetben magvetéssel nem számolhatunk
  • szemben a tavaszi ültetéssel, legalább 5-6 cm mélyen kerüljön a hagyma a földbe, ugyanis így lesz hosszú, fehér szára
  • a földet készítsük megfelelően elő (talajfertőtlenítés, gyommentesítés, tápoldatozás – igény szerint)  

Előnyei a tavaszi ültetéssel szemben:

  • már akár egy hónappal előbb friss zöldséghez juthatunk
  • a kártevők kevésbé veszélyeztetik, mivel azok is pihennek a téli hidegben
  • az alacsony hőmérséklet miatt a különféle betegségek is kevésbé veszélyeztetik az állományt
  • a gyomok is kevésbé vannak jelen, mint tavasztól

Hátránya azonban:

  • a felszedés ideje nehezebben határozható meg
  • rosszabbul tárolható, mint a tavasszal ültetett hagymák

Éppen ezért érdemes annyit ültetni, amennyi elfogy friss, zöldhagymaként felszedve. Az őszi ültetése biokertbe, magaságyásba és szabadföldbe vetve is történhet.

A dughagymákat 15 cm-es tőtávolságra, 20 cm-es sortávolsággal ajánlott ültetni úgy, hogy a hagyma csúcsa legalább 2,5 cm-el legyen a talaj felszíne alatt.

Milyen fajtát használjunk?

Érdemesebb nagyobb méretű, úgynevezett piklesz dughagymát vásárolni. Ez a fajta hagyma is ültethető márciusban, azonban az őszi ültetés termése nem alkalmas téli tárolásra, így azokat frissen érdemes el is fogyasztani.

Hagyma gondozása

Már az ültetést megelőzően érdemes a talajt előkészíteni. Majd az ültetését követően meg kell locsolni és erre érdemes a fejlődési szakaszban is figyelemmel lenni. Bár a hagyma hideg- és szárazságtűrő növény, de meg kell eredjen a gyökere.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom