Újhagyma ültetése

Az újhagyma ültetése már az őszi időben meg kell történjen, akár magról vetéssel, akár dughagymákkal történik. A zöldhagymához használt legelterjedtebb hagymafaj a vöröshagyma. A téli sarjadékhagymából is finom zöldhagyma lesz, bár annak inkább csak a zöld részét használják, akárcsak a metélőhagyma esetén. Ha igazán korai újhagymát szeretnénk, akkor a vöröshagymát magról már augusztusban el kell vetni, a dughagymákat pedig szeptemberben, de legkésőbb októberben.

Újhagyma ültetése

A hagyma magvetése, ültetése előtt nagyon fontos a talaj előkészítése. Száraz, kötöttebb szerkezetű talajon nehéz apró morzsás magágyat készíteni a kis méretű vetőmag egyenletes, megjelelő mélységben való vetéséhez és a gyenge hagymanövények sikeres kibújásához. Ezért is nagyon fontos a talaj felső rétegét optimális állapotúra hozni. A magokat viszonylag sekély földbe – maximum 2-3 cm mélyre – kell vetni. A vetést követően nagyon fontos a rendszeres öntözésről gondoskodni. Szárazság esetén ajánlott az előöntözés, majd a mag vetése és kikelése közötti időszakban is pótolni kell a vizet.

Ha a talajt nem tudjuk megfelelő állapotba hozni, házi kerti körülmények között javasolt inkább a dughagymás technológiát választani. A dughagyma jobban tűri az egyenetlen vízellátást, valamint jobban tervezhető a növények fejlettsége is az átteleltetéshez. Mindkét technológiánál az a cél, hogy a növények ceruzavastagságúak legyenek a tél beálltakor. A sortávolság mindegyik technológiánál 25-30 cm lehet.

Zöldhagyma, azaz újhagyma gyanánt termesztett vöröshagymát július 15-31 között érdemes elvetni, 50 cm sortávolságokat hagyva, 1-1,5 cm tőtávolsággal számolva. Ez áttelelő fajta, így majd csak áprilisban, májusban lesz belőle zsenge, finom zöldhagyma.

Újhagymából vöröshagyma

Az áttelelő vöröshagyma-termesztésnek csak egyik célja a kora tavaszi zöldhagyma, általában tavasz végén, nyár elején főzőhagymát is szeretnénk szedni. Kis területen történő termesztés esetén az áttelelő zöldhagyma és főzőhagyma termesztése egy területen is megoldható. Mivel a sűrűbb ültetéssel, vagy a jó magkelés tavaszi fokozatos „egyelésével” megnevelhető a zöldhagyma is. Minden második hagyma zöldhagyma állapotban való kiszedésével ritkítható az állomány a főzőhagyma helyigényének megfelelő térállásra. 

Az újhagyma hatása a szervezetre is igazán jótékony, így tavasszal az első friss növények megjelenésétől érdemes rendszeresen fogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom