A vöröshagyma fajták talán ismertebben, mint a lilahagyma fajták, de mindkét esetben elmondható, hogy a fogyasztók, ha nem termelők általában csak a színek szerinti megkülönböztetést ismerik. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy napjainkban a piacon sem írják ki a fajták neveit és ez nem csak a hagyma, de a szilva, barack, alma esetében is igaz. Természetesen tudnak segíteni, ha erre irányuló kérdés van, főleg, ha saját termelésű portékát kínálnak. 

Vöröshagyma fajták

A vöröshagyma a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafaj. Enélkül a hagyma nélkül a hagyományos magyaros ételek sem készülhetnének el. Ugyanilyen fontos a paprika és a paradicsom is ezeknek az ételeknek az elkészítésénél.

Bosco F1

Nagy termőképességű fajta. Tetszetős, gömb alakú, nyaki része vékony, páncélja szilárd, bronzbarna. Jól szállítható, kiválóan tárolható. Betegségeknek jól ellenáll, lombja sötét, erősen viaszos. A száraz, forró körülményeket is jól tolerálja.

Cindel 

Középkései érésű, bronzos színű, erőteljes növekedésű és erős gyökérzettel rendelkező fajta. A termés viszonylag vékony nyakú, gömbölyű termésű, erős bronzbarna páncélzattal. Termőképessége és tárolhatósága kiváló. Megfelelő tápanyag és vízellátás esetén a 70 mm feletti termések aránya a meghatározó.

Daytona F1

Ez a hagyma fajta nagyon keresett a termesztők körében. Ennek oka, ez a fajta rendkívül ellenálló a vöröshagyma betegségei ellen. További előnye, hogy igen magas termőképességű és jól tárolható. A szárazságot is jól tűri, köszönhetően az erőteljes gyökérrendszerének. Ennek a fajtának a tenyész ideje 120 nap.

Elenka F1

Nagy hozamú fajta, mely rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben és a szárazságot is jól tűri. Ez a vöröshagyma hibrid megfelelő körülmények között tartva akár 10 hónapig is tárolható.

Galatea F1

Középkorai áttelelő hibrid újdonság. Erős, sötétzöld, felálló lomb és egyöntetű állomány jellemzi. Télállósága kiváló, felmagzásra nem hajlamos. Egységes méretű hagymákat nevel. Bronzbarna színű.

Katinka F1

Bronzbarna színű, erős héjú, jól tárolható hibrid. Lombja magas, erős, egészséges. A nagyüzemi termelésben is jól helytáll, hiszen a gépi betakarítást és egyéb munkákat jól tűri.

Manas F1

Nagy termőképességű, erőteljes gyökérzettel rendelkező, intenzív növekedésű fajta. A hagymája feje gömbölyű, erős bronzbarna színű. Jól tárolható. Kb. 120 napos tenyész idejű.

Sedona F1

Kiemelkedően nagy termőképességű hibrid, mely erős, fénylő, bronzbarna, mutatós gömbölyű fejeket terem. Kiválóan alkalmas a hosszú tárolásra. Kb. 110 napos tenyész idejű.

Sturon

Ez a fajta igen nagyméretűre képes megnőni. A hagyma alakja impozáns, tökéletes gömb alakú, színe sárgásbarna. Igen jól tárolható tavaszig is.

Wolf F1

Áttelelő, a téli hideget jól tűrő, télálló fajta. Tavasszal folyamatosan szedhető, először zöldhagymaként, később csomózva főzőhagymaként. Gömbölyű fejei közép- illetve nagyméretűek.

https://www.gazdabolt.hu/

Vissza a kategória cikkeihez