Vöröshagyma helyett lilahagyma

Érdemes-e vöröshagyma helyett lilahagyma fogyasztására vagy felhasználására átállni? Vagy nem szükséges átállni, de többször fogyasztani a lila változatból? Egyáltalán van-e különbség hagyma és hagyma között? Számos kérdés, mely megválaszolása attól is függ, hogy mi az, ami érdekel bennünket. Ugyanis nem mindegy, hogy főtt, nyers vagy sült állapotban beszélünk a különböző hagymákról, illetve a hagyma hatása sem egyforma a szervezetre.

Vöröshagyma helyett lilahagyma?

Igen! A hagyma szó hallatán először mindenkinek a vöröshagyma jut eszébe. Majd a lilahagyma, fehér hagyma, újhagyma, póréhagyma, gyöngyhagyma, metélőhagyma és nem utolsó sorban talán a medvehagyma, de lehet, hogy ez csak tavasszal. Általánosságban elmondható, hogy a hagyma fajták hatása a szervezetre rendkívül jótékony, de nem egyformán hatnak. Egy nemzetközi kutatás eredményeképpen kiderült, hogy a lilahagyma gyógyító hatása sokkal erősebb, mint a többi hagyma fajtáé.

De miért is van ez így? Azért, mert a lilahagymában található antioxidánsok a quercetin és az antocianin ebben a fajtában található meg a legnagyobb mennyiségben. Ezek az antioxidánsok pedig nagy mértékben hozzájárulnak a rákos sejtek növekedésének gátlásához. Az antocianin adja a zöldégek és gyümölcsök színét, és általánosságban elmondható, hogy a legsötétebb, legerősebb színű növényekben több található, mint a világosabbakban.

Természetesen a többi hagymaféle is segítség a rák elleni küzdelemben, csak mértékében kevésbé. Az antocianin ugyanis növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban. Tehát érdemes főzéskor is nagyobb mennyiségben használni a lilahagymát, amit általában a hagyományos zsíros kenyerek tetején, illetve salátákban, kenyérlángosokon tudunk inkább elképzelni.

Lilahagyma

A lilahagyma azon kívül, hogy remek antioxidáns, igazi C-vitamin forrás is. Hatásos gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, de erősíti az immunrendszert és segíti a sebgyógyulást is. Króm tartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A benne található allicin hatásos segítség a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint a magas vérnyomást is csökkentheti.

Vöröshagyma

Elsősorban a magyaros konyha leginkább használt fűszernövénye, de levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használt növény is, hiszen számos étel alapanyaga. Valamint a népi gyógyászat egyik fő alappillére is. Hiszen számos vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően egészség megőrző szerepe is jelentős. Baktériumölő hatóanyagai miatt a megfázás, influenza, köhögés, hörghurut és különböző gyulladásos megbetegedések ellen is használják

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom