Vöröshagyma

A vöröshagyma a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafaj. Az egész világon ismert és használt növény. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak, és ekkor zöldhagymaként fogyasztható, leveleivel együtt. Ezek a buroklevelek aztán később kiszáradnak, bronzos barnára színeződnek. Ekkor már a buroklevelek nyersen nem fogyaszthatók, de a hagyma ilyenkor felszedve már jól tárolható hónapokig is. A barna buroklevélből készült tea karamellizált cukorsziruppal fogyasztva köhögéscsillapító hatású. A buroklevelét színezésre használták régen még a húsvéti tojásokat is színezték lilahagyma, illetve vöröshagyma héjával. Ennek a hagymának a legerősebb az aromája, ami főzéssel, párolással csillapítható.

Nagyon sok fajtája vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztetnek meg a régi feljegyzések:

Élelmiszerként az egész világon elterjedt. Számos helyen nemcsak a konyhai, hanem a gyógyászati célokra is használt növény. Nem véletlenül. Rendszeres fogyasztás mellett számos betegség megelőzhető vele, hiszen a hagyma hatása a szerveztre rendkívül jótékony.

Vöröshagyma vetése, ültetése

A hagyma termesztése nem bonyolult, és rendszerint már kevés erőfeszítés árán is meglehetősen jó termést takaríthatunk be.

A vöröshagymát kétféleképpen lehet termelni: dughagyma ültetésével és magvetéssel. Aki a kertjében a dughagyma ültetése mellett dönt, az inkább vásárolja a dughagymát, amit márciusban már ki is lehet ültetni. 20 cm sor- és 15 cm tőtávolságra ajánlott ültetni úgy, a hagyma csúcsa legalább 2,5 cm-rel legyen a talaj felszíne alatt.

A vöröshagyma bojtos gyökérzete sekélyen mélyed a talajba. Levelei tőállóak és hengeres keresztmetszetűek (a póré- és a fokhagyma levelei laposak). A virágszár az alsó felében felfújt, hasas. Virágzata sok apró virágból áll; ebben érnek meg a háromélű, fekete, zsugorodott, apró hagymamagok.

Vöröshagyma gondozása

Bármely talajon jól megél, de szép termést elsősorban a laza, humuszos, tápanyagban gazdag talajban várhatunk.

Melegigényes növény, melynek a magja már 4-5 °C-on csirázni kezd, és a növény a tenyészidőben 17-19 0C-on fejlődik a legjobban. A hideget is jól bírja, levélzete még -6 °C-on se károsodik. Csapadékos időjárás esetén azonban a lomja növekszik jobban, nem a hagymája.

A fejlődés kezdetén több vizet igényel, később azonban – a hagyma növekedése idején – inkább a szárazságot és a meleget kedveli. Nagy szárazság esetén időnként érdemes megöntözni.

Hagyma tárolása

A földből felszedett hagyma hosszú ideig eláll, feltéve, hogy megfelelően tároljuk. Megfelelő tároláshoz először szükséges a hagyma szárítása, azután is megfelelően szellős, száraz helyen kell tárolni.

Az újhagyma és a zöldhagyma nem áll el hosszabb ideig. Hűtőszekrényben egy hétig, esetleg pár nappal még hosszabban eltarthatók, de mindkettő frissen fogyasztva a legzamatosabb. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vöröshagyma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom